Chipgiganten Nvidias kursfald er en påmindelse om, at en eksplosiv og mere kompleks udvikling inden for kunstig intelligens er i gang. Det kan gøre det vanskeligere at udpege fremtidens vindere.
Nu gik det ellers lige så godt for Nvidia. I 2019 kostede aktien fem dollar. I begyndelsen af året var den oppe at runde 150 dollar, en 30-dobling. Men aktien er senest faldet tilbage. Kinesiske DeepSeek chokerede i januar hele Silicon Valley med en udfordrer til ChatGPT, der tilsyneladende ikke kræver nær så mange af Nvidias chips, også kaldet GPU’er.
Det har fået nogle investorer til at stille spørgsmål til hele forretningspotentialet i kunstig intelligens, AI.
Svaret er: AI-temaet er langt fra mættet globalt. Investorer kan stadig høste store gevinster. Men i takt med den voksende kompleksitet, bliver det en stadig større udfordring at finde fremtidens vindere på børsen.
For at forstå det, kan det være nyttigt at tænke på hele AI-branchen som en sektor opdelt i tre indbyrdes afhængige niveauer, nemlig ”upstream”, ”midstream” og ”downstream”.
Upstream: Fundamentet for AI
Upstream er starten af fødekæden. Det er her, vi møder giganter som Nvidia, der designer de kraftfulde GPU’er (grafikkort), rygraden i mange AI-systemer. Nvidia producerer ikke selv GPU’erne. Det gør TSMC, Taiwans gigantiske chipproducent. Og TSMC anvender også underleverandører, f.eks. hollandske ASML, der bygger avancerede maskiner til at fremstille GPU’erne.
Så er der datacentrene. De udgør den fysiske ramme for GPU’erne. Elon Musks nye datacenter, ’Colossus’ indeholder omkring 100.000 Nvidia GPU’er. I USA er der over 5.000 datacentrere og i Europa anslået 2.000. Antallet stiger dag for dag. Man forventer, at de amerikanske datacentre i 2030, vil bruge lige så meget energi som hele Storbritannien.
Motorvejen ind til datacentrenes computerkraft går via internettet og er samlet i forskellige cloud-løsninger. Det er virksomheder som Amazon Web Services, Microsoft Azure og Google Cloud Platform, der leverer disse services i ’skyen’.
Fremtidens konkurrenceevne og militære magtbalance vil afhænge af, hvem der står stærkest på AI.
Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest
Midstream: Det magiske sted, hvor intelligensen skabes
Tænk på midstream som der, hvor selve den kunstige intelligens skabes. Avancerede algoritmer udvikles til at genkende mønstre og drage konklusioner på store mængder af data. Og ambitionen er krystalklar: at udvikle AI mod AGI, Artificial Generel Intelligence, der kan matche og potentielt overgå den menneskelig intelligens. Man kan tale om en form for våbenkapløb mellem stormagterne.
Fremtidens konkurrenceevne og militære magtbalance vil afhænge af, hvem der står stærkest på AI. I USA fører virksomheder som OpenAI, Google DeepMind og Anthropic an. I Kina driver DeepSeek, Baidu og Alibaba AI-forskningen fremad. Franske Mistral, tyske Helsing og Aleph Alpha er blandt de førende i Europa.
Downstream: AI bliver til virkelighed
I downstream-fasen bliver AI til virkelighed. Virksomheder som Apple og Microsoft integrerer AI i deres hard- og softwareprodukter, hvilket gør dem smartere og mere intuitive. Tesla anvender AI til at udvikle selvkørende biler. Streamingtjenester som Netflix og Spotify bruger AI til at anbefale film og musik, mens sociale medier som Facebook og Instagram personaliserer vores feed. Oversættelsesværktøjer som Google Translate gør det nemmere at kommunikere på tværs af sprogbarriere. Når vi shopper online, bruger webshops AI til at anbefale produkter.
Invester bredt i AI-temaet
På alle tre niveauer er der et enormt potentiale for både forbedringer og videreudvikling. Nvidia er i stigende konkurrence fra andre chipproducenter, herunder AMD, Intel og Google. Kinesiske DeepSeeks sparsomme GPU-forbrug er et eksempel på, at man med færre ressourcer kan skabe samme eller bedre sprogmodeller. Upstream og midstream virksomhederne er på en rejse mod stadig mere omfattende og menneskelignende intelligens, bygget ind i datacentrenes computere.
Inden for downstream kommer vi til at opleve en eksplosion i praktisk anvendelse i de kommende år. Masser af nye aktører vil melde sig på banen. Lige nu ligger fokus på udvikling af digitale assistenter, AI Agents, der i stigende grad sætter os i stand til fuldkommen at styre bilen, hele huset, alle hvidevarer, og planlægge den næste rejse – alene ved brug af stemmen.
Hvordan investerer man så bedst i det her enormt komplekse AI-økosystem? Vores tilgang har længe været både at være godt investeret i de helt store selskaber som Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook), Microsoft, NVIDIA og Tesla. Men vi har også en bredere kurv af lidt mindre aktører, der har betydelig eksponering til AI.
Så får vi at se, hvem der bliver morgendagens AI-vindere.
Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest
BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø er en fast del af panelet på FINANS, der løbende bringer kommentarer fra specialister og meningsdannere.
FINANS er Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie.
Læs Jakob Vejløs kommentar på Finans.dk (ligger bag betalingsvæg)