Menu

Søg på sitet

Giganter trækket læsset: Magnificent Seven-aktierne stråler

Kommentar

De syv store ’tech’-aktier i USA er steget markant. Vil det fortsætte?

Amerikanerne er gode til at markedsføre varer og services. Tænk på Coca-Cola, iPhone eller Netflix. Det gælder også på aktiemarkedet. 

FANGMAT-aktierne, Facebook (Meta), Apple, Nvidia (har erstattet Netflix), Google (Alphabet), Microsoft, Amazon og Tesla, har fået nyt navn: ’Magnificent Seven’. Navnet stammer fra en herlig Western-film fra 1960, hvor syv barske cowboys bliver hyret til at beskytte en lille mexicansk by fra nogle banditter. Steve McQueen, Charles Bronson, Yul Brynner og de andre befrier byen. Hvad der ikke tales meget om på aktiemarkedet er, at kun tre ud af de syv overlever den sidste konfrontation! 

Man kan diskutere analogien, men det lyder godt, ’Magnificent Seven’-aktier. Og de er slet ikke til at komme udenom. Den samlede markedsværdi udgør over 11.000 mia. dollar og dermed ca. 30 pct. af S&P500-aktieindekset. I år er S&P500 steget ca. 13 pct. Heraf har Magnificent Seven bidraget med hele 11 procentpoint. De resterende 493 selskaber har bidraget med ca. 2 procentpoint. Over de seneste 10 år har hver af de syv aktier givet langt højere afkast end S&P500. Et ligevægtet Magnificent Seven-indeks har således leveret 1.300 pct., mens S&P500 har givet 137 pct.


Er det for sent at hoppe på toget?

Det er naturligt at spørge, om det stadig kan være attraktivt at investere i disse selskaber efter så kraftige kursopgange. Eller om det er på tide at sælge ud, hvis man allerede er eksponeret. 

Vi kan starte med at konstatere, at Magnificent Seven er dyrt prisfastsat. Tesla er en dyr aktie med 2024 P/E på 55. Alphabet (Google) ligger derimod nede på 19, og sværvægteren Apple handler på 27. Samlet set for Magnificent Seven er niveauet ca. 27 mod S&P500 på 18. Forskellen mellem Magnificent Seven og S&P493 er ret stor. 

Men den afgørende drivkraft bag en fortsat positiv kursudvikling vil være selskabernes evne til at øge indtjeningen hurtigere end det brede marked. De har i den grad leveret på den parameter over en længere årrække. Tager vi bare perioden 2017-2022 er indtjeningen pr. aktie steget over 400 pct. eller ca. 80 pct. p.a. Der er ikke mange markeder, der kan følge med her. I det perspektiv fremstår prisfastsættelsen ikke så anstrengt.

Det er naturligt at spørge, om det stadig kan være attraktivt at investere i disse selskaber efter så kraftige kursopgange.

Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest

Fokus på langsigtede teknologiske trends

I en verden, hvor det teknologiske forspring er afgørende, fremstår Magnificent Seven selskaberne attraktive. Deres produkter og IT-services er helt i front. De er fokuserede på langsigtede teknologiske trends, herunder AI, cloud computing, kvantecomputere, selvkørende elektriske biler, batterier og grøn energiomstilling, online gaming og andre banebrydende hardware produkter og software løsninger.

Selvfølgelig kan de hver især blive overhalet indenom af nye konkurrenter eller indbyrdes. I øjeblikket pågår der et sværdslag om at være bedst inden for generativ AI. Tænk på Microsoft og ChatGPT, der er oppe mod Googles Bard. Derfor er det også en god idé at investere på tværs og ikke bare investere i ét af de syv selskaber. 


Spred risikoen

Som altid er det vores holdning, at investeringsrisikoen bør spredes. Hvis du investerer i en global aktiefond, får du sandsynligvis en eksponering til Magnificent Seven på ca. 17 pct. Det er den aktuelle vægt i verdensindekset MSCI AC World. Har du smag på mere, kan du fx investere i hver af de syv selskaber med samme vægt. Men vær forberedt på store udsving. Fra toppen i 2021 til bunden i 2022 faldt Magnificent Seven indekset 47 pct. Nu er kursniveauet kommet op igen. I vores aktieporteføljer holder vi fast i den vægt, der mindst svarer til markedsvægten. Vel vidende, at med stort afkastpotentiale følger også en vis risiko

Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest

BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø er en fast del af panelet på FINANS, der løbende bringer kommentarer fra specialister og meningsdannere. 

FINANS er Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie.

Læs Jakob Vejløs kommentar på Finans.dk

Ovennævnte indhold må ikke betragtes som en investeringsanbefaling. BankInvest tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af BankInvest selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder, som BankInvest vurderer pålidelige. BankInvest er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. BankInvest anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central information. Informationen findes på bankinvest.dk.

Dato: 8. november 2023
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld