Chefporteføljeforvalter Glenn Martin Vestergaard stiller skarpt på europæiske aktier i en tid med snak om massive investeringer i europæisk forsvar og infrastruktur. Få overblik over hans vigtigste pointer her.
1. Rollebytning i USA og Europa
USA har i mange år kørt med overforbrug og underskud, og det har været et stærkt bidrag til den amerikanske vækst. Samtidig har Europa (anført af Tyskland) været præget af tilbageholdenhed og opsparingsmentalitet.
Men i disse måneder sker der noget, og vi ser måske ind i en udligning af væksten. Mens USA kigger mod finanspolitisk detox, ser det nemlig omvendt ud i Europa, hvor man så småt letter foden fra gældsbremsen.
2. Stadig langt fra overvægt af europæiske aktier
Den gode start på året for de europæiske aktier slår ikke igennem alle steder. I de seneste år har globale investorer reduceret i deres europæiske aktier, og mange er fortsat ikke overvægtet her. Men selvom vi på nuværende tidspunkt kun har set en lille andel af det flow vende tilbage, ser retningen dog ud til at være klar.
I den forbindelse er størrelsesforholdet også værd at tage med i betragtningen. Der skal nemlig allokeres fra et kæmpestort amerikansk aktiemarked, hvor en enkelt virksomhed som Microsoft har en markedsværdi på 2.800 mia dollars – mens hele det tyske aktiemarked til sammen ligger på omkring 2.300 mia. dollars.
3. Stor købelyst efter europæiske forsvarsaktier
Den seneste tid har budt på store kursstigninger for mange europæiske forsvarsaktier. Bl.a. er den tyske forsvarsvirksomhed Rheinmetall næsten oppe med 1.300 % (inkl. udbytte), siden dagen før krigen i Ukraine brød ud.
Mange af den slags selskaber kan meget vel være på vej ind i en indtjenings-super cycle, der kan fortsætte de næste 5-10 år. Der skal nemlig bruges store summer på europæisk forsvar, og prisen er tilsyneladende ikke det vigtigste. Vi hører bl.a. Mette Frederiksens ”køb, køb, køb.” Det giver virksomhederne i forsvarsindustrien en god forhandlingsposition, når landene i Europa skal øge deres forsvarsudgifter.
Når der skal købes meget, handler det også om, at der tidligere er blevet købt meget lidt. Der har længe været underinvesteret i europæisk forvar, og i mange europæiske lande har forsvarsudgifterne været på under 2 % af BNP. Hvis det fremover skal op på 3-4 %, er det altså en stigning, der er til at få øje på.
4. Der skal handling bag ordene
Når noget stiger så kraftigt – og så hurtigt – kan det være på sin plads at rejse spørgsmålet om, hvorvidt der kan blive tale om en boble. Kan vi forvente profit taking på noget tidspunkt?
Med henblik på den indtjeningsforventning, der også er beskrevet ovenfor, tyder det ikke umiddelbart på en boble. Stigningen i den størrelsesorden er heller ikke uset i nyere tid – fx i form af FAANG-aktierne (Facebook/Meta, Amazon, Apple, Netflix og Google /Alphabet), der steg med næsten 1.100 % fra 2015 til 2024.
Det er dog vigtigt, at der rent faktisk også kommer handling bag ordene, hvad angår landenes udmeldinger om de massive forsvarsinvesteringer. Det er nemlig forudsætningen bag indtjeningsforventningen.

I ”Pointer fra porteføljeforvalteren” får du serveret centrale pointer fra BankInvests Morgenmøde, hvor vores eksperter præsenterer dugfriske opdateringer om makroøkonomi og verdens finansmarkeder.
Glenn Martin Vestergaard er chefporteføljeforvalter i BankInvest og har over 25 års erfaring. I BankInvest forvalter han sammen med resten af sit team en række af vores globale og europæiske aktiefonde.
Materialet er produceret af BankInvest-koncernen (BankInvest) og skal anses som generel information, der ikke udgør tilbud eller opfordring til at gøre tilbud i forhold til eventuelle finansielle instrumenter nævnt i præsentationen. Formålet med materialet er at give generel information og skal ikke betragtes som investeringsanalyse, -anbefaling eller -rådgivning.
BankInvest tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af BankInvest selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder, som BankInvest vurderer pålidelige. Det bemærkes, at historisk afkast- og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidig afkast- og kursudvikling. Yderligere oplysninger om BankInvest findes på bankinvest.dk.