Vi er på vej ind i et 2025, som ser ud til at arve det gamle års dystre udsigter i form af globale konflikter, sundhedskriser, klimakrise og et generelt udfordret samarbejde mellem nationer.
Eksperter, politikere og efterretningstjenester mener, at verden står det mest usikre sted siden Anden Verdenskrig. Nogle taler om risikoen for en tredje verdenskrig. Andre mener, at den allerede er i gang med Rusland, Kina, Iran og Nordkorea på den ene side og Ukraine, Nato og allierede på den anden.
Vi har konkrete krige, vi hører trusler, og vi oplever uforudsigelige magthavere i Rusland, Kina og i USA, med Trump i spidsen de næste fire år.
Når dette er sagt, må vi blot konstatere, at verdensøkonomien som helhed har det ganske godt. Der sker noget nede i maskinrummet, som skaber et positivt bundtræk og driver den økonomiske værdiskabelse fremad.
Klaus Schwab fra World Economic Forum døbte allerede i 2016 fænomenet ’Den Fjerde Industrielle Revolution’, og nu er revolutionen brudt ud: Vi ser en hastig udvikling i digitale, fysiske og biologiske systemer. Vi ser store fremskridt inden for kunstig intelligens, robotteknologi og bioteknologi, som fundamentalt transformerer vores industrier, økonomier og samfund.
Det er der, vi står. Og det er en udvikling, der skaber nye produkter og services med stor hast, forbedrer de eksisterende leverancer og skaber en større samfundsøkonomisk kage.
Bevægelsen mod lavere korte renter ser ud til at fortsætte til glæde for både investorer og boligejere.
Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest
Værdier lander på bundlinjerne
Hvordan vi fordeler kagen, er et politisk spørgsmål. Vi kan blot konstatere, at værdierne også strømmer ned på de børsnoterede virksomheders bundlinjer. Og den udvikling forventes at fortsætte i de kommende år til gavn for aktieinvestorerne.
En anden god nyhed er, at de seneste par års høje inflation er faldet til mere normale niveauer. Det er både en konsekvens af cykliske kræfter, men også af et mere strukturelt løft i produktiviteten, drevet af den teknologiske udvikling.
Det betyder, at bevægelsen mod lavere korte renter ser ud til at fortsætte til glæde for både investorer og boligejere.
I Kina er den lave inflation ved at blive et større problem. Renterne på Kinas statsobligationer er nu lavere end i Danmark. Risikoen for deflation er en faktor, som myndighederne vil forsøge at afværge med ekspansive økonomisk-politiske tiltag.
Gode markedsafkast i 2025
Hvis ikke de spændte geopolitiske forhold stikker en kæp i hjulet, forventer vi i Bankinvest, at den positive makroøkonomiske udvikling fortsætter i 2025. Det vil betyde lavere korte renter, særlig i euroområdet og Danmark, delvist i USA. Det vil betyde relativt stabile lange renter og kreditpræmier. Og det vil indebære stigende aktiemarkeder.
Over de sidste 5-10 år er indtjeningen på det globale aktieindeks, MSCI AC World, steget omkring 6 pct. p.a. Det er den helt fundamentale drivkraft, der fører til stigende aktiekurser. Indtjeningsforventningerne i markedet peger opad med 10 pct. p.a. både i 2025 og 2026.
Vi tror, at mellem 5 pct. og 10 pct. er mere realistisk. Men det er også godt nok til at støtte aktiekurserne.
Vi anerkender, at det amerikanske aktiemarked er dyrt prisfastsat. Det gør det mere følsomt over for midlertidige usikkerhedsfaktorer. USA og det globale aktiemarked kommer næppe uden om nogle sviende korrektioner i 2025.
Men regn alligevel med positive aktieafkast i 2025 som helhed, måske endda tocifrede afkast igen?
Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest
BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø er en fast del af panelet på FINANS, der løbende bringer kommentarer fra specialister og meningsdannere.
FINANS er Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie.