Første kvartal af 2024 er lagt bag os, og aktiemarkedet har vist imponerende styrke. Afkastet på det globale aktiemarked, målt ved MSCI All Countries World, har rundet 10 pct. målt i danske kroner. Det må siges at være særdeles positivt på så kort tid.
De seneste 25 års gennemsnitlige afkast ligger omkring 7 pct. p.a. De seneste fem år har imidlertid givet et afkast på næsten 80 pct. eller 12,7 pct. p.a.
Dette til trods for to helt ekstreme chok: først coronakrisens udbrud i 2020 og så Ruslands invasion af Ukraine i 2022. Det har lønnet sig at være aktieinvestor med en god global spredning.
De positive tendenser på aktiemarkedet bunder i, at den økonomiske vækst er bedre, end de fleste har regnet med. Det gælder særligt i verdens største økonomi, USA. Økonomernes prognoser peger nu på en fremgang i den amerikanske økonomi på 2,1 pct. i år. Vel at mærke efter en realvækst på 2,5 pct. sidste år.
Det er et helt andet billede end den stagnation eller recession, som mange ellers har frygtet. Arbejdsmarkedet i USA holder sig i bedre form end forventet. Det holder hånden under et privatforbrug, der vokser 2-3 pct. realt på årlig basis. Mange servicebrancher vokser tydeligt, mens AI trænger ind i stadig flere dele af samfundsøkonomien og styrker innovation og produktivitet.
Den økonomiske vækst er bedre, end de fleste har regnet med
Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest
Mindre pres i Kina og Europa
Verdens næststørste økonomi, den kinesiske, er kommet relativt godt fra start her i 2024 med en vækst i industriproduktionen på ca. 7 pct. og en fremgang i investeringer og forbrug. Der er fortsat pres i ejendomssektoren, men de virkelig sorte skyer ser ud til at lette noget. Vækstforventningerne på 4-5 pct. virker realistiske.
Euroområdet er stort set i økonomisk vækststagnation lige nu. Men det ser ikke ud til at blive værre. Tværtimod viser det seneste store erhvervsbarometer fra Tyskland, IFO-indekset, en tydelig stigning i industriens og servicesektorens forventninger længere ude i 2024. Det kan være det første signal om lidt bedre tider forude.
De økonomiske tendenser rundtom på kloden peger i retning af, at virksomhedernes indtjening vil stige mærkbart over de kommende et-to år. En vækst i bundlinjen på 10 pct. p.a. globalt er ikke urealistisk. Det vil være den fundamentale og sunde drivkraft bag fortsat stigende aktiekurser globalt. Det er det, man køber ind i som global aktieinvestor.
Inflation og geopolitik største risici
Der er altid forhold, som kan overraske og spænde ben for en ellers positiv udvikling.
Vi kan ikke udelukke, at inflationstemaet blusser op igen som en negativ markedsfaktor. Flere betændte geopolitiske brændpunkter kan også overraske negativt. Og så holder vi ikke mindst øje med oliepriserne, der er steget 12-14 pct. i år.
Niveauet for energipriserne er på ingen måde kritisk lige nu. Men fortsatte stigninger kan udfordre de ellers positive vækstforventninger.
Hovedscenariet for os er, at optimismen, økonomisk og finansielt, kan videreføres længere ud i 2024. Der kommer altid markedskorrektioner, men trenden på aktiemarkedet tegner positiv.
Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest
BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø er en fast del af panelet på FINANS, der løbende bringer kommentarer fra specialister og meningsdannere.
FINANS er Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie.