Menu

Søg på sitet

Chefstrateg: Kommer ulven? Og hvornår?

Kommentar

Krisestemningen er tydeligt på retur blandt forbrugerne, godt hjulpet på vej af faldende energipriser og lavere inflation. Det må dog ikke friste nogen til at smide alle æg i samme kurv - krisesnakken er langtfra helt aflyst.

En hurtig søgning på Google Trends fortæller, at ordet ’krise’ er på vej ned i frekvens. Både i Danmark og internationalt toppede søgningen sidste år, men tendensen er klart faldende. 

Krisestemningen er simpelthen på retur i den brede befolkning. Det kan vi aflæse direkte på målingerne for forbrugertilliden i Danmark og andre lande. Forbrugertilliden ramte en dyb bund i efteråret 2022. Det var her, hvor rentestigninger og tårnhøje energipriser slog hårdt igennem og sendte bølger af økonomisk pres og pessimisme gennem husholdningerne. 

Den rigtige vej

Men siden er det gået den rigtige vej med energipriserne. Og i bredere forstand er inflationen i forbrugerpriserne aftaget meget. Renterne i markedet, herunder til boliglån og til virksomhederne, udvikler sig mere stabilt. Og vigtigst af alt: Der er stadig masser af jobs. 

Udviklingen på aktiemarkedet taler sit eget klare sprog. Afkastet på globale aktier, målt i danske kroner, er nu oppe på ca. 12 pct. I USA har den nyvundne interesse for AI, kunstig intelligens, sendt det såkaldte FANG+ indeks op med 74 pct. i år. Indekset indeholder ti store tech-virksomheder med aktiviteter inden for AI. 

Sideløbende hermed kan vi se på målinger, at de amerikanske detailinvestorer er drejet i væsentlig mere optimistisk retning. Det samme gælder nogle af de hurtige professionelle penge inden for hedgefond-verdenen. 

Stadig krisefrygt

Interessant nok hersker der stadig en udbredt krisefrygt blandt mange store institutionelle ’long only’-investorer og analytikere. Der er en udtalt bekymring for, at vores økonomier bliver ramt med en forsinket effekt af de nye højere renteniveauer. Af vedvarende høj inflation. Og af et Kina, der ikke lever op til de vækstforventninger, som afviklingen af corona-restriktionerne ellers havde stillet i udsigt. 

Vi ser selv positivt på de langsigtede økonomiske udsigter, i lyset af den rivende teknologiske udvikling og grøn omstilling. Men vi forholder os ydmygt til prognoserne for de kommende kvartaler i erkendelsen af usikkerheden knyttet til effekterne af rentestigningerne. I denne fase kan vi kraftigt opfordre investorer til ikke at lægge alle æg i én kurv. 

Det er længe siden, at det har været så interessant at kombinere både aktier og obligationer i porteføljen. Aktierne har potentialet til store afkast på længere sigt. Men obligationer er et godt sted at være investeret, hvis ulven alligevel kommer forbi.

Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest

BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø er en fast del af panelet på FINANS, der løbende bringer kommentarer fra specialister og meningsdannere. 

FINANS er Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie.

Læs Jakob Vejløs morgenkommentar på Finans.dk

Ovennævnte indhold må ikke betragtes som en investeringsanbefaling. BankInvest tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af BankInvest selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder, som BankInvest vurderer pålidelige. BankInvest er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. BankInvest anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central information. Informationen findes på bankinvest.dk.

Dato: 21. juni 2023
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld