Menu

Søg på sitet

Er guld stadig den sikre havn i usikre tider?

Kommentar

Forårets geopolitiske uro medførte rekordhøje guldpriser. Men hvorfor egentlig? Og kan man i en aktieportefølje spinne guld på netop den tendens? Det giver vi vores bud på her.

Du har nok ikke kunnet undgå at støde på det. Artikler om stigende guldpriser og ”all time highs”, der i den grad prægede det finansielle mediebillede særligt i april. På sit højeste rundede guldprisen 3.500 USD (pr. Troy ounce, der svarer til cirka 31 gram). Og mens den her 16. maj er faldet til 3200 USD, er der altså stadig tale om stigning på godt 22 % i 2025.


Tendensen er ikke helt ny 

Hvis vi lige tager et par skridt tilbage, står det faktisk klart, at stigende guldpriser i sig selv ikke er nogen nyhed. Guldprisen har været opadgående stort set hele 2024, men også før det. Over de seneste 20 år er der tale om mere end en seksdobling, og i den periode har guld givet et højere afkast end det globale aktiemarked.  


Så hvorfor stiger guldprisen egentlig?
 

Vi ser det hos centralbankerne: Deres guldreserver stiger. Det skyldes blandt andet, at dollaren fylder mindre som reservevaluta, selvom den altså stadig udgør en væsentlig del. 

Når guldprisen stiger, er det blandt andet udtryk for usikkerhed om pengenes langsigtede værdi. Og her kan guld (ligesom andre råvarer) være en måde at fastholde realværdi. Det handler selvfølgelig også om, at verden er præget af geopolitisk usikkerhed, blandt andet i form af krigen i Ukraine.  

Hvad gør vi i vores globale aktieportefølje? 

I en aktiefond, der investerer i globale selskaber og dermed ikke kan investere direkte i guld, kan der være andre veje at gå for at få eksponering til det gyldne metal. Det gælder i fonden BankInvest Globale Aktier, der i stedet har haft eksponering til en række guldmineselskaber, som har set en stigning på mellem 20 % og 100 % i 2025. Husk dog, at historiske afkast (og stigninger) ikke er garanti for fremtidige afkast.

Betyder det så, at guld rent faktisk er den sikre havn i usikre tider? Vi kan i hvert fald konstatere, at mange søger derhen – private såvel som professionelle investorer og centralbanker. Vi kan også konstatere, at guldprisen har været en opadgående tendens de seneste 20 år. Når det er sagt, kan vi selvfølgelig ikke love guld og grønne skove. Eller rettere sagt: give nogen garantier for, hvordan fremtiden for guld ser ud. 

Chefporteføljeforvalter i BankInvest Globale Aktier, Glenn Martin Vestergaard, fortæller da også, at man i fonden halverede sin eksponering til guldmineaktierne i slutningen af april måned for at tage profit. Man vurderede også, at guldpriserne på dét tidspunkt havde indregnet den usikkerhed, der prægede det geopolitiske billede. I stedet placerede man en stor del af provenuet fra salget i mega caps – altså de virksomheder med størst markedsværdi – heriblandt nogle af de store tech-aktier.    

 

Deltag i vores webinar den 2. juni, og bliv klogere på finansmarkederne

Se med live, når chefstrateg Jakob Vejlø og Head of Multi Asset Peter Lorin giver dig en dugfrisk opdatering på verdensøkonomien og finansmarkederne.

Hør også deres bud på, hvad du som investor bør tage med i dine overvejelser.

      

Materialet er produceret af BankInvest-koncernen (BankInvest) og skal anses som markedsføringsmateriale. Formålet med materialet er at give generel information om udviklingen i afdelingen og skal ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Eventuel omtale af selskaber og værdipapirer skal alene ses i forhold til afdelingens portefølje- og risikoprofil. BankInvest tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af BankInvest selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder, som BankInvest vurderer pålidelige. BankInvest er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. BankInvest anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger.

Tallene i materialet er historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Afdelingen er en aktivt forvaltet UCITS-ETF, og afdelingens beholdninger gøres løbende tilgængelige på www.bankinvest.dk. Tegning af andele i afdelingen bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central information. Informationen findes på www.bankinvest.dk 

Dato: 16. maj 2025
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld