Menu

Søg på sitet

Chefstrateg: Det er for tidligt at dømme USA ude

Kommentar

Trump 2.0 har rystet verden – fra geopolitisk turbulens til aktiemarkedet på rutsjetur. Kan USA stadig levere som investeringsmagnet? Chefstrateg Jakob Vejlø giver sit bud. 

Trumps anden præsidentperiode har sendt verden på en vild rutsjebanetur. Fra de internationale relationer, spændende fra Canada over Grønland til Ukraine og Mellemøsten, og til økonomiske og finansielle markeder, har uroen været mærkbar.

Handelspolitikken er blevet et symbol på denne turbulens. Den 2. april ramte chokerende høje, amerikanske toldsatser aktiemarkedet som et lyn fra en klar himmel. I dagene efter blev presset skruet op, da toldmurene mellem USA og Kina nåede højder, der næsten satte en stopper for handlen mellem verdens to økonomiske kæmper.

9. april kom en uventet drejning, da de høje toldsatser blev udsat i 90 dage og døren til forhandlinger åbnet. Den 12. maj fulgte endnu en overraskelse, da USA sænkede sin 145 pct. told på kinesisk import til 30 pct. for en 90-dages periode, mens Kina reducerede sin told på amerikanske varer fra 125 pct. til blot 10 pct. Lettelsen var til at tage og føle på – aktiemarkedet åndede frit, og kurserne steg igen.

Tilliden knager

De seneste måneders drama har ændret verdens syn på USA. I finansverdenen tales der om, at æraen med amerikansk ”exceptionalisme” er ved at ebbe ud. USA har i årtier sat standarden med innovation, produktivitet og økonomisk vækst, og det amerikanske aktiemarked har leveret afkast, der har overgået de fleste andre.

Men nu knager tilliden. Trump har sat USA’s rolle som pålidelig allieret og økonomisk partner under pres, og mange ser det som en uvelkommen udvikling, der kan strække sig ud over hans præsidentperiode.

I sidste ende er det evnen til at skabe overskud, det kommer an på – og på det område er USA stadig en svær konkurrent at slå.

Jakob Vejlø, chefstrateg

Gennem årene har vi, også på denne plads, opfordret til at investere i amerikanske aktier, inklusive i de store teknologigiganter. Det har været en god forretning. Over de seneste fem år har S&P 500-aktieindeks givet et afkast på 116 pct. – over en fordobling. Til sammenligning har europæiske Stoxx 600-indeks leveret 90 pct., det danske OMX Copenhagen Cap 53 pct., og MSCI Emerging Markets 43 pct. Alt målt i danske kroner. USA har været i en klasse for sig.

Stadig en vinder?

Spørgsmålet er, om USA kan blive ved med at levere sådanne merafkast. Sandsynligvis ikke i samme grad. Alligevel er det for tidligt at afskrive det amerikanske aktiemarked. Landet har stadig et stærkt kort på hånden: Evnen til at skabe indtjening.

Analytikere forventer, at S&P 500-selskabernes indtjening per aktie vil vokse med 25 pct. i 2025 og 2026 tilsammen, mens Europas virksomheder i Stoxx 600-indekset kun ventes at nå det halve. Makroøkonomiske prognoser peger i samme retning. Selvom lande som Tyskland varsler mere vækststimulerende politik, regner økonomer med, at USA’s BNP-vækst vil forblive stærkere.

Amerikanske aktier er dog ikke billige. De handles til højere priser sammenlignet med andre store markeder, hvilket er én af flere grunde til at sprede sine investeringer internationalt. Men i sidste ende er det evnen til at skabe overskud, det kommer an på – og på det område er USA stadig en svær konkurrent at slå. Døm ikke Amerika ude endnu.


Jakob Vejlø, chefstrateg i BankInvest

  •  En del af BankInvests Multi Asset-team
  • 30 års erfaring og ekspertise inden for de globale finansielle markeder
  • Optræder løbende som ekspert i forskellige medier og skriver bl.a. faste indlæg til FINANS.

Materialet er produceret af BankInvest-koncernen (BankInvest) og skal anses som generel information, der ikke udgør tilbud eller opfordring til at gøre tilbud i forhold til eventuelle finansielle instrumenter nævnt i præsentationen. Formålet med materialet er at give generel information og skal ikke betragtes som investeringsanalyse, -anbefaling eller -rådgivning.

BankInvest tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af BankInvest selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder, som BankInvest vurderer pålidelige. Det bemærkes, at historisk afkast- og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidig afkast- og kursudvikling. Yderligere oplysninger om BankInvest findes på bankinvest.dk. 

Dato: 27. maj 2025
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld