Menu

Søg på sitet

Er aktiemarkedet klar til præsidentvalget?

Kommentar

Aktiemarkedet er optimistisk af natur, men er det klar til præsidentvalget? Med få dage til valget i USA slår aktierne lige nu rekorder. Men hvordan vil aktiemarkedet reagere på en sejr til hhv. Harris eller Trump?

Aktiemarkedet er kendt for at være notorisk optimistisk. Indtil det modsatte er bevist. Igen og igen har vi set bobler på markedet, indtil det viste sig, at kejseren ikke havde noget tøj på. Der var Jernbaneboblen i 1840’erne, Wall Street-krakket i 1929, IT-boblen i 2000 og Boligboblen forud for Finanskrisen i 2008.

Dagens marked bærer ikke præg af at være i en boble. Men der er ingen tvivl om, at optimismen er stærk. Det amerikanske S&P500-indeks er steget over 23 pct. i år – efter en stigning på 24 pct. sidste år. Markedet er dyrt prisfastsat, både målt på kursniveau i forhold til indtjening og renteniveauet.

Investorerne er ikke bange

Hvad der fremstilles som et episk, skelsættende og afgørende amerikansk præsidentvalg ser altså ikke ud til at bremse investorernes optimisme. Giver det mening? Ja, det gør det. Investorerne er bevidste om, at partifarven i Det Hvide Hus historisk set ikke har spillet en afgørende rolle for afkastet på aktiemarkedet. Det er i stedet de globale økonomiske trends, produktivitet, inflation og renteudvikling, der har været afgørende drivkræfter.

Uanset om det bliver Harris eller Trump: Forvent stigende aktiemarkeder i USA og globalt gennem den næste præsidentperiode 2025-2029.

Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest

Ser vi på S&P500-afkastet, er det under Joe Biden oppe på 11,9 pct. pro anno. Trump 1.0 (2017-2021) gav et årligt afkast på 13,7 pct. Bush Junior (2001-2009) gav et tab på 5,6 pct., men han blev også ramt af både IT-boblen og Finanskrisen. Uheldigt! Til gengæld kunne Obama (2009-2017) samle op på lave kurser og levere 13,8 pct. årligt. Heldigt!

Clean Sweep kan få konsekvenser

Nu er det bestemt ikke intentionen at negligere betydningen af valget mellem Harris og Trump – de udenrigspolitiske konsekvenser kan blive store. Det gælder også for immigration og handelsaftaler. Hvis enten demokraterne eller republikanerne vinder både Det Hvide Hus, Senatet og Repræsentanternes Hus, et såkaldt ’Clean Sweep’, kan der også være stor forskel på de indenrigspolitiske aftryk.

Vinder Trump, kan konsekvenserne for markedet f.eks. blive en ny favorisering af amerikanske aktier kontra kinesiske. Og af europæiske forsvarsaktier pga. mindre opbakning til Europa og Nato. Vinder Harris, kan det betyde en favorisering af grønne kontra fossile energiselskaber. Og af amerikanske forsvarsaktier pga. øget opbakning til bl.a. Ukraine.

Men for markederne som helhed vil de underliggende økonomiske drivkræfter fortsætte med at dominere på sigt. Det handler om innovation, produktivitet og evnen til at omsætte fra top- til bundlinje. Og så handler det om inflation og renter, der igen er på vej ned mod mere normale niveauer.

Selvfølgelig kan vi få markedsuro hen over valget den 5. november og frem mod indsættelsen af den nye præsident den 20. januar. Men om det bliver Harris eller Trump: Forvent stigende aktiemarkeder i USA og globalt gennem den næste præsidentperiode 2025-2029.

Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest

BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø er en fast del af panelet på FINANS, der løbende bringer kommentarer fra specialister og meningsdannere. 

FINANS er Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie.

Læs Jakob Vejløs kommentar på Finans.dk

Dato: 22. oktober 2024
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld