Menu

Søg på sitet

Chefstrateg: Her er de mulige overraskelser for investorer i 2024

Kommentar

Markedsperspektiverne for det nye år tegner som udgangspunkt relativt positive. Mange analytikere er enige om, at inflationen gradvis vil nærme sig målet på ca. 2 pct. i USA og euroområdet. Udviklingen vil indebære mærkbare rentesænkninger fra Federal Reserve og Den Europæiske Centralbank, særligt i andet halvår 2024. Det vil være en positiv ’game changer’ efter et par år med betydelige renteforhøjelser.

Globale aktier kan godt stige syv procent

Hvis verdensøkonomien kan vokse på linje med estimaterne, ca. 3 pct. globalt, er der også lagt op til en moderat fremgang i de børsnoterede virksomheders samlede indtjening. I kombination med stabile til lavere renter bør aktiemarkederne reagere positivt. Hvorvidt der bliver tale om én-cifrede eller to-cifrede stigninger på aktiemarkedet, er som altid usikkert. De seneste 25 år har det globale aktiemarked givet et afkast på ca. 7 pct. pro anno, målt i danske kroner. Det er også et rimelig godt bud på afkastet i 2024.

...men vi kan også blive overraskede

Men som altid i enkelte år er der plads til væsentlige overraskelser i begge retninger. Ikke mange havde troet, at verdensindekset ville give et afkast på næsten 20 pct. i 2023. Drevet af markante stigninger på de helt store amerikanske højteknologiske selskaber. Eller et fald på næsten 13 pct. i et 2022, da krigen i Ukraine overraskende brød ud. Én ting er det langsigtede gennemsnit. Noget helt andet er de årlige afvigelser, der kan være meget store.

Pas på de politiske benspænd

Igen i år springer politik ind på radaren som en faktor, der kan spænde ben for finansmarkederne. Vi lever i en højspændt international politisk situation med konflikt i Rusland-Ukraine, Mellemøsten og Kina-Taiwan. Vi har taget hul på et alt for spændende amerikansk præsidentvalg, der med Biden og Trump som spidskandidater tegner to meget forskellige perspektiver for verdens største økonomi og militære magt.

I det nye år vil vi se politik springe ind på investorernes radar som en risikofaktor.

Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest

Og så er der centralbankerne, der også træffer politiske valg – de fører pengepolitik. Her sidder mennesker, der på basis af usikre prognoser om fremtiden tilrettelægger rentepolitikken her og nu. Markederne er gang på gang blevet overraskede over de pengepolitiske valg. I det kommende år er der risiko for, at Federal Reserve og ECB vil vise sig meget mere tilbageholdende med at sænke renterne end det, finansmarkedet regner med.

Teknologisk drive kan overraske positivt

Men glem ikke, at vi investorer også kan blive positivt overraskede. Det blev vi i 2023. På overfladen er konjunkturerne i øjeblikket udfordrede af relativt høje renter. Men under overfladen er der et teknologisk drive i vores samfund, der virkelig rykker. Det gælder ikke bare den kunstige intelligens, men mange teknologier på tværs af det digitale, biologiske og fysiske univers. Det er en udvikling, der driver innovation og produktivitet, mere bæredygtig vækst men også lavere inflation. De frugter, vi høster af denne teknologisk revolution, kan vise sig større, end vi regner med. Allerede i 2024. Til gavn for samfundet, virksomhederne, indtjeningen, og ja – også for investorerne.

Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest

BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø er en fast del af panelet på FINANS, der løbende bringer kommentarer fra specialister og meningsdannere. 

FINANS er Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie.

Læs Jakob Vejløs kommentar på Finans.dk

Dato: 19. januar 2024
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld