Menu

Søg på sitet

Chefstrateg: Gode udsigter for amerikanske aktier

Kommentar

Vi danskere har særligt øje for Novo Nordisk og andre store danske aktier, der gør det godt. Men amerikanske aktier har alene i år givet tre gange højere afkast end danske aktier.

Rigtig mange danske aktieinvestorer har en forkærlighed for danske aktier. Det er helt naturligt. Vi følger med i Novo Nordisk’ imponerende fremgang og i mange andre stærke danske børsnoterede selskaber. Men hold også øje med, hvad der foregår på den anden side af Atlanten. 

De amerikanske large cap-selskaber, i form af af virksomhederne i S&P500-aktieindekset, har givet et markant bedre afkast end de fleste andre markeder. Målt i danske kroner er afkastet ca. 15 pct. hidtil i år. Det brede danske børsindeks, OMX Copenhagen Cap, har givet et afkast på ca. 5 pct. Det er en mærkbar forskel på ca. 10 procentpoint. 

I de seneste fem år har S&P500 givet ca. 80 pct., mens danske aktier har givet ca. 53 pct. Danske aktier har til gengæld leveret væsentlig bedre end det brede europæiske børsindeks, Stoxx600, der har givet et afkast på ca. 38 pct. 


Gode udsigter for amerikanske aktier
  

Det har altså virkelig kunne betale sig at inkludere amerikanske aktier i porteføljen i en længere årrække. Er der udsigt til, det forhold skulle ændre sig? Det er der ikke meget, der tyder på. På godt og ondt er USA en liberalistisk markedsøkonomi med masser af innovation i et intenst konkurrencemiljø. 

Det skaber verdensledende private virksomheder. Tænk på Microsoft, Apple, Facebook (Meta), Google (Alphabet), IBM, Amazon, J.P. Morgan, Tesla, Boeing, Pfizer, Disney, Netflix, Coca-Cola og McDonald’s. Det er tydeligt, at USA nu også har taget teten inden for den uhyre vigtige AI-teknologi i form af Nvidias dominans på mikrochips og openAI’s ChatGPT.

USA har taget teten inden for den uhyre vigtige AI-teknologi i form af Nvidias dominans på mikrochips og openAI’s ChatGPT

Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest

Ingen høje afkast uden risiko  

Sådan vil det også være fremover. De største risici på det amerikanske aktiemarked handler om politik. Der er præsidentvalg i november 2024, og lige nu ser det ud til at blive en grotesk omkamp mellem Trump og Biden. 

Til dem, der frygter Trump fra et investorperspektiv, skal man ikke glemme, at perioden under Trump var præget af høje afkast på aktiemarkedet, støttet af mere erhvervsvenlige tiltag. Biden er i den grad eksponent for grøn ekspansiv finanspolitik, der tydeligvis også støtter økonomien bredere. Der bliver en regning for de meget store budgetunderskud en dag. Men dollarens internationale attraktion gør det indtil videre uproblematisk for amerikanerne at finansiere den store statsgæld til rimelige renteniveauer. 


Stærk dansk konkurrenceevne
  

Den gode nyhed for investorer i danske aktier er, at danske virksomheders omsætnings- og indtjeningsvækst som helhed rigeligt følger med de amerikanske tendenser og klart ligger foran det brede europæiske marked. Ifølge IMD’s årlige vurdering af en række landes konkurrenceevne ligger Danmark for andet år på førstepladsen, klart foran lande som USA og Tyskland. 

Det lover godt for de danske virksomheders udvikling og indtjeningskraft også fremover. 

Så hvorfor ikke investere i både amerikanske og danske aktier? I en bred aktieportefølje er der selvfølgelig plads til begge dele i et passende forhold.

Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest

BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø er en fast del af panelet på FINANS, der løbende bringer kommentarer fra specialister og meningsdannere. 

FINANS er Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie.

Læs Jakob Vejløs morgenkommentar på Finans.dk

Ovennævnte indhold må ikke betragtes som en investeringsanbefaling. BankInvest tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af BankInvest selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder, som BankInvest vurderer pålidelige. BankInvest er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. BankInvest anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central information. Informationen findes på bankinvest.dk.

Dato: 1. september 2023
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld