Menu

Søg på sitet

Morgenkommentaren: Jammerdalen er aflyst, og aktierne skyder i vejret – hvordan giver det overhovedet mening?

Kommentar

Trods krig, inflation og rentehop har aktieejerne haft en gylden start på 2023. Det kan lyde underligt, men i finansverdenen handler rigtig meget om faktisk kontra forventet udvikling.

Sidste år var en jammerdal på de finansielle markeder. Krig, inflation og rentestigninger påførte investorerne tocifrede tab på aktie- og obligationsmarkederne.

Men traditionen tro vender stemningen igen – og det oplever vi lige nu. Det globale aktiemarked har hidtil givet et afkast på over 5 pct. målt i danske kroner. Europæiske aktier er steget 9 pct. De fleste obligationstyper har også givet positive afkast. Vi er tilbage i en verden, hvor investorerne tjener på både gynger og karruseller.

Men hvordan hænger det sammen med de vedvarende profetier om økonomisk nedtur og høj inflation?

Ikke alt er relativt, men i den finansielle verden handler rigtig meget om den faktiske kontra den forventede udvikling. Og faktum er, at den økonomiske udvikling arter sig bedre end frygtet.

Ved årsskiftet var der udbredte forventninger om økonomisk stagnation i store dele af verden. Men billedet er vendt.

De seneste prognoser peger nu på en økonomisk fremgang i verdens største økonomi USA på ca. 1 pct. i år. Det er halv kraft af de sidste mange års gennemsnitlige vækst. Men det er så sandelig bedre end stagnation eller recession.

Og så er der Kina. Riget i midten er efterhånden en næsten lige så stor økonomisk spiller som USA. Genåbningen efter verdens længste og mest restriktive corona-nedlukninger forventes at sende væksten op over 5 pct. i 2023. 

Boligpriserne steg for første gang i sidste måned efter 16 måneders prisfald. Og hos den sydlige nabo Indien, der nu er verdens mest folkerige nation, ser vi en kraftig økonomisk fremgang på forventet op mod 7 pct. i år.

Så indtil videre går det - økonomisk set - ikke så skidt endda på globalt plan. Der er altid en kæp, der kan blive stukket i hjulet. Men meget taler for, at der er et fundament under en udvikling, der er klart bedre end forventet. 

Inflationen giver sig også i den rigtige retning. Det letter presset på centralbankerne. Problemerne i bl.a. Credit Suisse og Silicon Valley Bank ser på ingen måde ud til at mutere over i en bredere bankkrise. 

Der er heller ikke tegn på, at konflikten i de geopolitiske brændpunkter, først og fremmest Ukraine og Taiwan, for alvor blusser op. Og selvom OPEC netop har annonceret nye nedskæringer i olieproduktionen, er priserne ikke stukket af på hverken olie, benzin eller naturgas. 

Med det udgangspunkt er der grund til at forvente, at markederne kommer rimelig godt gennem 2023. Forvent positive afkast på de fleste obligations- og aktiemarkeder.

Euroområdet ventes at se en fremgang på 0,5 pct., så her er den tidligere varslede tilbagegang også aflyst. Markant lavere energipriser er her en vigtig faktor, også i Danmark.

Jakob Vejlø er chefstrateg i BankInvest

BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø er en fast del af panelet "Morgenkommentaren" på Finans.dk, der er Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie.

Morgenkommentaren skrives på skift af profilerede skribenter med særlig indsigt i finansverden.

Læs Jakob Vejløs morgenkommentar på Finans.dk

Ovennævnte indhold må ikke betragtes som en investeringsanbefaling. BankInvest tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af BankInvest selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder, som BankInvest vurderer pålidelige. BankInvest er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. BankInvest anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central information. Informationen findes på bankinvest.dk.

Dato: 14. april 2023
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld