Menu

Søg på sitet

Morgenkommentaren: Optimismen spirer på de finansielle markeder

Kommentar

Mange har talt om en forestående recession. Men nu begynder vi at se prognoserne blive opjusteret. Lidt mere optimisme kan sende aktiekurserne yderligere i vejret i de kommende måneder.

De finansielle markeder er kommet godt fra start i 2023. Både aktiekurserne og obligationskurserne er steget som helhed globalt. Det står i kontrast til udviklingen sidste år.

Desværre fortsætter krigen i Ukraine for fuld kraft uden udsigt til en snarlig løsning. Det er en betydelig belastning og risikofaktor både menneskeligt, økonomisk, finansielt og geopolitisk.

Alligevel er der plads til en stigende investoroptimisme, som har rod i flere andre forhold. Helt overordnet tegner der sig et billede af, at presset på verdensøkonomien bliver mindre end frygtet. Det handler om de kraftigt faldende energipriser, faldende forbrugerprisinflation, og Kinas radikale kursændring fra corona-nedlukning til genåbning.

Mange har talt om en forestående recession. Men nu begynder vi at se prognoserne blive opjusteret. Senest har IMF justeret prognosen for den realøkonomiske fremgang i 2023 op fra 2,7 pct. til 2,9 pct. globalt. Det er en lille ændring, men retningen er positiv. Euroområdet forventes nu at ekspandere med 0,7 pct. og USA med 1,4 pct. Det er ikke en høj vækst, men meget bedre end recession. Kina er vel at mærke justeret op med 0,8 pct.-point til hele 5,2.

Nu får vi se, om de mere positive perspektiver holder. Det er afgørende, at verdens førende centralbanker snart stopper med at sætte renterne i vejret. Det er der en rigtig god mulighed for. Dermed bliver det også realistisk at forvente stabile og endda faldende obligationsrenter på flere markeder.

Flere målinger peger på, at rigtig mange investorer skal til at vænne sig til tanken om, at vækst- og inflationsperspektiverne ser bedre ud, end man regnede med. Det lover godt nyt for et aktiemarked der altid præges af investorernes bevægelse fra pessimisme til optimisme.

Trods den seneste kursopgang dominerer pessimismen og usikkerheden stadig. En gradvis bevægelse mod lidt mere optimisme kan sende kurserne yderligere i vejret i de kommende måneder.

BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø er en fast del af panelet "Morgenkommentaren" på Finans.dk, der er Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie.

Morgenkommentaren skrives på skift af profilerede skribenter med særlig indsigt i finansverden.

Læs Jakob Vejløs morgenkommentar på Finans.dk

Jakob Vejlø er chefstrateg i BankInvest

Ovennævnte indhold må ikke betragtes som en investeringsanbefaling. BankInvest tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af BankInvest selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder, som BankInvest vurderer pålidelige. BankInvest er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. BankInvest anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central information. Informationen findes på bankinvest.dk.

Dato: 2. februar 2023
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld