Menu

Søg på sitet

Morgenkommentaren: Er du kortsigtet eller langsigtet investor?

Kommentar

Det er en rigtig god idé at blande porteføljen med både aktier og obligationer og alternativer som f.eks. ejendom.

Udviklingen går lynhurtigt på aktiemarkederne. Pludselig er en række toneangivende aktieindeks en del højere end de tidligere lavpunkter få uger tilbage.

Verdens førende børsindeks, S&P 500, var nede og vende i kurs 3.800 den 20. maj, men ramte i sidste uge 4.200 eller 10 pct. højere. Herhjemme i Danmark handler C25-indekset også næsten 10 pct. højere end årets lavpunkt medio maj.

De seneste aktiekursstigninger er kærkomne, men efterlader stadig de fleste aktieinvestorer med tab hidtil i 2022. Og spørgsmålet er i høj grad, om aktiemarkederne kan stå imod de globale økonomiske udfordringer i den kommende periode.

Vi forventer at se et aktiemarked, der er meget ustabilt og svingende de næste tre måneder, men højere, hvis vi ser 12 måneder frem. Inflation, strammere pengepolitik og faldende vækst vil dominere som negative temaer på kortere sigt.


Den langsigtede investor kan tage den mere med ro

Men omvendt ser Kina ud til at være gennem det værste covid-19-pres. Der er også stadig saft og kraft i den amerikanske forbruger. Og selvom krigens gru fortsætter i Ukraine, er den geopolitiske usikkerhed på vej ned.

Markederne kan dermed forventes at være fanget i et mix af positive og negative kræfter hen over sommeren, hvilket kan forventes at skabe store udsving, men uden at niveauet rigtig flytter sig.

Den langsigtede investor kan tage den mere med ro. Aktierne er blevet en hel del billigere ift. den realiserede og forventede indtjening, hvilket er positivt. Og der er fortsat udsigt til et højere indtjeningsniveau ind i 2023.

Den langsigtede investor bør imidlertid være opmærksom på, at renterne rundt omkring i verden er blevet højere, og at flere obligationstyper dermed er blevet væsentligt mere investeringsværdige.


Bland Porteføljen

Det er en rigtig god idé at blande porteføljen med både aktier og obligationer og alternativer som f.eks. ejendomme. En væsentlig del af lejeindtægterne ved udlejning til erhverv og private bliver justeret med den generelle prisudvikling i samfundet, hvilket er ekstra godt i en tid med højere inflation end normalt.

Sådanne blandede porteføljer kan gør-det-selv-typerne selv splejse sammen, og ellers kan de købes på det velkendte danske marked for investeringsforeninger.

BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø er en fast del af panelet "Morgenkommentaren" på Finans.dk, der er Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie.

Panelet består af en række prominente danske økonomer fra den danske finansverden.

Læs Jakob Vejløs morgenkommentar på Finans.dk

Jakob Vejlø er chefstrateg i BankInvest

Dato: 9. juni 2022 / Opdateret: 10. juni 2022
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld