Menu

Søg på sitet

Chefstrateg: Kunstig intelligens er den nye råvare

Kommentar

Den næste industrielle revolution, som Nvidias topchef forleden indvarslede, er begyndt for længst. Og udviklingen handler om meget mere end kunstig intelligens (AI).


Nvidias topdirektør Jen-Hsun ”Jensen” Huang sagde det for nylig i forbindelse med selskabets imponerende regnskabsfremlæggelse: ”Den næste industrielle revolution er begyndt. Vi er i gang med at bygge AI-fabrikker. Kunstig intelligens er den nye råvare”.

Det er stærke ord. Men Jensen Huang er godt positioneret til at kommentere udviklingen. Nvidia er i dag verdens førende på salg af avancerede grafikkort (GPU), som har vist sig at være yderst effektive til at accelerere AI-beregninger. Det er hele grundlaget for alle de applikationer med kunstig intelligens, vi ser på stadig flere områder. F.eks. har de store sprogmodeller (LLM), som vi kender fra OpenAI’s ChatGPT og Googles Gemini, masser af GPU’er, der skaber regnekraft og output i form af tekst, programmering, foto og video. 

Fjerde revolution i gang

Men den næste industrielle revolution, som Jensen taler om, er i virkeligheden begyndt for længst. Lad os kalde det den fjerde industrielle revolution.

De tre tidligere industrielle revolutioner har rystet verden med en kraft, der har ændret alt fra vores måde at arbejde på, til hvordan vi lever. Fællesnævneren er, at levestandarden for de fleste mennesker er øget markant.

Vi aner konturerne af særdeles kunstigt intelligente menneskelignende robotter og af mennesker, der indeholder stadig flere teknologier.

Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest

Den første industrielle revolution (ca. 1760-1840) satte gang i masseproduktion med vandkraft og mekanisering og trak folk fra landet til byerne. Den anden revolution (ca. 1870-1914) eksploderede med elektricitet, forbrændingsmotoren og samlebånd. Den digitale tidsalder, den tredje revolution (ca. 1950-), har forbundet os med IT, computere, internettet og mobil telefoni og har taget os ind i en helt ny æra.

Overgangen til den fjerde industrielle revolution er ikke klart defineret. Men det er et godt bud, at den tog fart ind i 2010’erne, da bl.a. kunstig intelligens, Internet of Things, avanceret robotteknologi, 3D-print, Blockchain og genteknologi gradvis tager form og bliver integreret i samfundet.

Investorerne køber ind

Jensen Huang inspirerer til forståelsen af, at vi står i en rivende udvikling, der handler om meget mere end kunstig intelligens. Vi er på vej ind i en verden, hvor fysiske, digitale og biologiske systemer udvikler sig med stor hast, bliver mere intelligente, kan programmeres og integreres. Vi aner konturerne af særdeles kunstigt intelligente menneskelignende robotter og af mennesker, der indeholder stadig flere teknologier. 

Mens vi med god grund debatterer, om udviklingen vil være god eller dårlig for menneskeheden, fortsætter Nvidia og andre højteknologiske virksomheders aktiekurser med at brage op. Investorerne køber ind på, at de forretningsmæssige perspektiver tegner godt.

Jakob Vejlø, Chefstrateg i BankInvest

BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø er en fast del af panelet på FINANS, der løbende bringer kommentarer fra specialister og meningsdannere. 

FINANS er Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie.

Læs Jakob Vejløs kommentar på Finans.dk

Dato: 6. juni 2024 / Opdateret: 7. juni 2024
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld