Menu

Søg på sitet

Megatrends vinder hastigt frem på det globale aktiemarked

Kommentar

Hvad har kunstig intelligens, bioteknologi og cloud computing til fælles med e-shopping, ligestilling og grøn energi? For ikke at nævne 3D print, millennials og marihuana?

Svaret er: De er alle eksempler på investeringer med fokus på et særligt tema, en såkaldt ”megatrend”. Og de vinder hastigt frem på det kæmpestore globale aktiemarked.

Tematiske investeringer er et tværsnit i aktiemarkedet, der adskiller sig fra de klassiske kategoriseringer på lande, sektorer eller aktiefaktorer som f.eks. value, vækst, udbytte eller momentum aktier. Sammen med bæredygtige ESG-fonde er temafondene blandt de hurtigst voksende områder, målt på investerede midler. Væksten er særlig stor blandt private investorer, der typisk investerer via tematiske ETF'er.

Der er flere årsager til den voksende interesse. Vi kan som mennesker forholde os til mange af disse temaer intuitivt og personligt. Vi er tæt på de store forandringer, der udfolder sig, både teknologisk, socialt, sundhedsmæssigt, politisk. Vi ser flere Tesla'er på vejene og har forstået, at der ikke går mange år, før selvkørende el-biler dominerer landskabet. Vi er selv en del af den gradvise stigning i antallet af ældre i forhold til yngre i vores befolkning. Den bæredygtige udvikling står meget højt på den globale politiske agenda, og påvirker os helt ned på mikroniveau: Sortering af affaldet i køkkenet.

Samtidig har covid-19-krisen rykket de store megatrends helt ind på kroppen. Tænk på medicinalteknologien bag udviklingen af de nye vacciner. De fleste af os skal selv have nålen, og derfor følger vi med. Vi oplever den massive konvertering fra fysisk samvær og møder til online social og faglig udveksling. Online-handel og underholdning er eksploderet under pandemien og forstærker en megatrend, der allerede var i gang.

Vi ser flere Tesla'er på vejene og har forstået, at der ikke går mange år, før selvkørende el-biler dominerer landskabet.

Som investorer er vi helt naturligt på jagt efter et godt afkast, heldigvis i stigende grad under hensyntagen til miljømæssige og sociale aftryk. Tematisk investering handler derfor også om at høste de potentielt meget høje afkast, der er forbundet med langsigtede megatrends. Men også i tema-universet er der enorme afkastforskelle, og det er vigtigt at se sig godt for. Selvom der er tale om langsigtede megatrends, er der, som for mange andre aktieinvesteringer, store kursmæssige udsving i temafondene.

Financial Times bragte tidligere i år en artikel med reference til studier, der viser, at et bredt udvalg af temafonde har skabt et mærkbart lavere afkast end markedet som helhed i perioden 1993-2019. Et af problemerne er timing: når først temaet rammer markedet, pakket ind i en investérbar fond, er det ”so last year”. Fremadskuende investorer har for længst købt de underliggende selskabers aktier, som i mellemtiden er blevet meget dyrere. Et andet problem er omkostninger til udbyderen af fonden.

Det ændrer ikke på, at det kan være rigtig fordelagtigt og meningsfyldt at investere i temaer. Sidste år lå Global Solar Energy (solenergi) helt i toppen med afkast på over 200%. Global Clean Energy (vedvarende energi) var oppe over 100%. Global Timber (tømmer) lå derimod i bunden med et afkast nær 0%. Men her i år er det lige omvendt: Global Timber er steget over 20% mens de andre er faldet 20-25%. Moden skifter!

Så for de tematiske investeringer gælder de samme regler som øvrige aktieinvesteringer: Kunsten er at se den fremtidige værdiskabelse før de fleste andre; og timing betyder en hel del. Nogle er gode til det selv, og andre overlader arbejdet til professionelle aktører. Det kan være spændende og nærværende at investere på egen hånd i megatrends. Men det er også let bare at investere i en global aktiefond med høje krav til selskabernes ESG-profil: Bæredygtig udvikling er meningsfyldt og er nok den største megatrend af alle.


Kommentaren har været bragt i JP Erhverv.

Jakob Vejlø, chefstrateg i BankInvest

Dato: 17. maj 2021
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld