Menu

Søg på sitet

Vi er stadig langt fra en IT-boble 2.0

Kommentar

Kursfesten siden marts på IT-aktier stoppede brat i sidste uge. S&P500 IT-sektoren var steget markante 86 pct. fra 23. marts til 2. september. Det var 30 procentpoint mere end de øvrige sektorer i S&P500, verdens førende børsindeks.

Men torsdag og fredag skred kursniveauet på IT-sektoren over 11 pct. mod ca. 5 pct. på de øvrige. Aktiekursen på selskaber som Apple og Nvidia var på et tidspunkt nede med 20 pct. Nu kører debatten på, om vi står med en IT-boble 2.0, der er i gang med at briste. Vi husker IT-boblen 1.0 i år 2000, da alt, der rimede på ’dotcom’, blev astronomisk dyrt prisfastsat på børserne. Fra marts 2000 til oktober 2002 faldt S&P500 IT-sektoren hele 83 procent!

Men lad os slå fast: IT-sektoren er langt fra det spekulative kursniveau i år 2000. S&P500 IT-sektoren handles i dag på ca. 29 gange den forventede indtjening de næste 12 måneder (fP/E). Det er bestemt ikke billigt, men det er kun halvdelen af fP/E på 60 i år 2000. Kursniveauet i forhold til de seneste 12 måneders realiserede indtjening (tP/E) ligger på ca. 33. I år 2000 var tP/E oppe på 80. Bemærk også, at det teknologitunge Nasdaq-indeks, der dækker bredere end IT, i dag handler på fP/E 38 mod ca. 175 i år 2000.

I forhold til resten af markedet er IT-sektoren dyrere, men forskellen er moderat. I år 2000 var IT-aktierne markant dyrere end resten af markedet. Mere vigtigt er det, at indtjeningen i IT-sektoren er væsentlig stærkere end i aktiemarkedet som helhed. Hvis vi tager analytikernes estimater for 2020 for gode varer, vil IT-sektoren ved udgangen af 2020 have set indtjeningen vokse med 15 pct. i forhold til 2019.

"IT-sektoren er langt fra det spekulative kursniveau i år 2000"

Jakob Vejlø, chefstrateg i BankInvest

S&P500 som helhed vil have set indtjeningen falde 14 pct., helt naturligt i et år stærkt præget af coronakrise og økonomisk tilbagegang. I de forudgående fem år steg IT-sektorens indtjening med ca. 93 pct., mens hele S&P500 så en vækst på ca. 41 pct. Ved udgangen af 2021 ventes indtjeningen i IT-sektoren at ligge 32 pct. højere end indtjeningen i 2019. For S&P500 som helhed ventes væksten blot at være 9 pct. Analytikerne kan tage fejl, men trenden er klar: IT-sektoren har en overlegen indtjeningskraft.

Ser vi længere fremad, er der god grund til at forvente, at den solide både absolutte og relative indtjeningstrend inden for IT-sektoren vil fortsætte. Vores samfund står midt i en omfattende teknologisk fornyelse. Den er blevet mere synlig i hverdagen under coronakrisen, men det er blot en forstærkende faktor i en supertrend, ofte omtalt som den fjerde industrielle revolution. De virksomheder, der formår at positionere sig inden for de revolutionerende teknologier, har et langsigtet markant indtjeningspotentiale.

Selvfølgelig vil også IT-sektorens aktiekurser i perioder være udsat for korrektioner af større eller mindre grad. Her og nu er der usikkerhed knyttet til det amerikanske præsidentvalg. Hvis demokraterne vinder kontrollen med både Det Hvide Hus og hele kongressen, er der mulighed for, at lovgivningen strammes i forhold til de helt store tech-selskabers markedsposition og skattevilkår. Men det er kortsigtet ’støj’. Den teknologiske udvikling fortsætter for fuld fart. Som investor er der klare argumenter for at købe ind i denne aktivklasse. Vi er stadig langt fra en IT-boble 2.0.

Jakob Vejlø, chefstrateg i BankInvest

Denne kommentar har også været bragt i JP Finans.

Dato: 9. september 2020
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld