Menu

Søg på sitet

Peter Engberg: Afkastforventninger er ingen facitliste

Kommentar

”Afkastforventningerne er ingen facitliste”, sagde Peter Engberg Jensen fra Rådet for Afkastforventninger, der her til morgen var gæst på et onlinemøde i BankInvest.

”Afkastforventningerne er ingen facitliste. De skal ses som et baggrundstæppe, som investeringsprodukterne kan holdes op mod ved rådgivning og syretest af produkterne. Ansvaret ligger fortsat hos den enkelte virksomhed.”

Det sagde tidligere koncernchef for Nykredit og nuværende medlem af Rådet for Afkastforventninger, Peter Engberg Jensen, da han her til morgen var gæst på BankInvests online morgenmøde. Mødets emne var de nye afkastforventninger, der blev offentliggjort i går gældende for 2. halvår 2020.

Peter Engberg Jensen, der sammen med professorerne Jesper Rangvid og Torben M. Andersen tegner Rådet for Afkastforventninger, gav i sin gennemgang af Rådets arbejde svar på nogle de spørgsmål, som melder sig.

Han forklarede blandt andet, at rådets arbejde oprindeligt var møntet på pensionssektoren, hvorfor man tidligere kun gav langsigtede afkastforventninger på 1-10 års sigt og længere. Nu er investeringsområdet også kommet med, og derfor er intervallet blevet opdelt i afkastforventninger for 0-5 og 6-10 år. Men hvorfor ikke 0-3 år, lød et spørgsmål?

”Vi ved godt, at nogle ønsker endnu mere granulerede afkastforventninger, men det er vi betænkelige ved. Det risikerer at skabe en forventning, som teorien bag tallene ikke kan bære. Derfor holder vi os til de to intervaller,” sagde Peter Engberg Jensen.

Rådet for Afkastforventninger opererer med 10 aktivklasser. På www.afkastforventninger.dk,  kan man læse mere om, hvordan de enkelte aktieklasser er defineret, sagde Peter Engberg Jensen. Han fremhævede, at forventninger til aktivklassen stats- og realkreditobligationer baserer sig på en international portefølje – altså ikke specifikt dansk. Hannævnte også, at afkastforventninger på de fire aktivklasser, der under ét kaldes ”alternativer” (ejendomme, private equity, infrastruktur og hedgefonde), er opgjort netto. Altså efter at eventuelle omkostninger til de forvaltende fonde er betalt.

Rådets forventninger er baseret på data fra de fire internationale finanshuse Blackrock, J.P. Morgan, State Street og Mercer. De havde deadline 31. marts. Siden da, er aktiemarkederne tordnet i vejret. Betyder det, at Rådets aktuelle forventning til for eksempel afkastet på en global aktieportefølje allerede er høstet?

”Det skal man selvfølgelig have i baghovedet, men samtidig huske på: Rådets forventninger er et baggrundstæppe for afkast. Man kan roligt sige, at vi har fået den perfekte storm for igangsættelsen af disse nye afkastforventninger for investeringsområdet. Vi har set store bevægelser, men der er jo også nogle helt særlige ting, som begrunder det”, sagde Peter Engberg Jensen. 

Dato: 24. juni 2020
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld