Den 23. juni skal briterne i en folkeafstemning svare ”remain” eller ”leave” til spørgsmålet om at blive eller forlade EU. Ingen ved rigtigt, hvad et britisk exit betyder. Her er BankInvests vurdering.
Should I stay or should I go? spurgte det britiske punk-band The Clash allerede i 80'erne i megahittet af samme navn, og omkvædet ku' også være skrevet til briternes - og måske EU's - kommende skæbnevalg.
Den 23. juni har briterne givet sig selv muligheden for at forlade det lidenskabsløse parforhold med EU – men ingen ved reelt, hvilke konsekvenser et eventuelt britisk exit fra EU kommer til at udløse.
BankInvest forventer, at briterne beslutter sig til at forblive i EU. Men skulle det modsatte ske, føler chefstrateg Frank Velling sig langt fra overbevist om, at de negative konsekvenser bliver så ekstreme, som nogle eksperter forudser. Ikke fordi han udelukker store konsekvenser af et exit, men fordi ingen reelt ved, hvad en britisk exit vil betyde.
"Er det fx sandsynligt, at EU vil vende ryggen til briterne og afbryde enhver form for konstruktiv dialog? Naturligvis ikke. Her er det meget sandsynligt, at briterne får en tilknytningsaftale a la Norges, der reelt fungerer som et EU-medlemskab, bare uden stemmeret. Uanset udfaldet, har briterne brug for EU og EU har brug for briterne. Ingen har brug for kaos", siger Frank Velling.
Skal Bruxelles styre Londons finanssektor?
Bliver det nej til EU, vil der gå flere år, før briterne rent faktisk forlader EU, mens de finansielle markeders reaktion vil komme øjeblikkeligt og inddiskontere den forventede udvikling. Og forventningen er altså, at briterne følger Norge-modellen, som bl.a. fastholder adgangen til EU’s Indre Marked, der aftager halvdelen af den britiske eksport. Til gengæld skal briterne i en Norge-model overholde al EU-regulering uden selv at have indflydelse på den – og spørgsmålet er, om briterne, med en Finanssektor, der står for 10 pct. af det britiske BNP, er med på den?
"Hvis briterne kalkerer Norge-modellen og tegner et EU-abonnementet ad bagdøren, vinker de farvel til indflydelse på reguleringen af den ekstremt vigtige britiske finanssektor. Og vil de omvendt ikke lade kontrollen af deres egen finanssektor styre fra Bruxelles, risikerer de at miste deres licence to operate i EU. Det kan formentlig løses med datterselskaber i EU-landene, men det er dyrt og ineffektivt. Så her har vi en situation, hvor briterne nok behøver EU mere, end EU behøver briterne", vurderer Frank Velling.
Hvad sker der, hvis briterne stemmer for at forlade EU?
Selv om der er stor usikkerhed om, hvor kraftigt markederne vil reagere ved et britisk nej til EU, så er der større enighed om retningen på reaktionerne: Vi må forvente en kraftig svækkelse af pund i forhold til dollar.
"Vi kan også forvente generelle dyk i aktiekurserne på især britiske finansaktier og formentlig også forbrugs- og råvareaktier, som vil lide under usikkerheden omkring fremtidige handelsvilkår og dollarstyrkelsen", siger Frank Velling:
"Når det er så svært at vurdere reaktionerne på Brexit, så skyldes det, at finansmarkeder reagerer og handler på enhver form for usikkerhed, og her er der meget andet i spil, end briternes kontrakt med EU. Tag bare USA’s præsidentvalg eller frygten for en sommer med ny massiv tilstrømning af flygtninge til Europa. Endelig kan et britisk farvel til EU inspirere andre skeptiker-lande til at følge briternes eksempel. Det kan få hele det europæiske projekt til at smuldre - og så har vi usikkerhed for alvor", påpeger BankInvests chefstrateg.