Med det formål at øge transparensen og give investorerne mulighed for at kigge fondene dybt i kortene, publiceres ESG-faktark hvert kvartal for mange af BankInvests fonde.
Oversigtens data leveres af BankInvests samarbejdspartner, den internationale dataleverandør MSCI ESG, som analyserer virksomhederne ud fra en ansvarlighedstilgang. ESG-faktark udarbejdes, hvor MSCI ESG har data for mindst 65 % af fondens formue.
ESG-faktaark rummer tre opgørelser
1. Afdelingens aftryk i forhold til FN’s verdensmål
Analysen bygger på MSCI ESG Sustainable Impact Metrics, der fordeler 15 verdensmål* på fire hovedgrupper:
- Basale behov
- Uddannelse, ligestilling, m.m.
- Klimaforandringer
- Jordens ressourcer
Herefter estimeres det, hvor stor en del af virksomhedernes omsætning, der understøtter hver gruppe. Summen af de fire grupper viser porteføljens samlede aftryk på verdensmålene.
2. Afdelingens CO2-aftryk
I oversigten viser vi, hvor meget CO2, der udledes igennem de investerede virksomheder ved at vise CO2-udledningen per 1 mio. USD investeret. Udledningen fordeles forholdsmæssigt mellem investorerne i virksomhedens samlede kapital målt på Enterprise Value Including Cash (EVIC). På denne måde er det som udgangspunkt muligt at sammenligne hvordan forskellige porteføljer, klarer sig i forhold til hinanden.
BankInvest har valgt at inkludere de såkaldte Scope 1 og Scope 2-udledninger som defineret af ”Greenhouse Gas Protocol”. Denne metode ser både på de direkte og indirekte CO2-udledninger fra virksomhederne og tager dermed også højde for den CO2, der kommer fra virksomhedernes elektricitet og varme.
3. Afdelingens ESG-score
Når BankInvests porteføljeforvaltere analyserer de enkelte selskaber, ser de både på finansielle nøgletal, og på hvordan virksomhederne håndterer miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold, i daglig tale ESG (står for Environmental, Social og Governance).
MSCI ESG leverer analyser på dette og laver en score for hver virksomhed, så man kan beregne en samlet ESG-score for afdelingerne. Den samlede score angiver et mål for, hvordan afdelingens selskaber håndterer miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold.
Grønne obligationer
På ESG-faktaark kan man for obligationsafdelingerne også se, hvor stor en andel af formuen, der er placeret i såkaldt grønne obligationer. Grønne obligationer udstedes for at fremme projekter med positive miljø- eller klimaeffekter, og mange bidrager på sigt til lavere CO2-udledning.