Menu

Søg på sitet

Lykke Friis: Det tyske valg er helt uforudsigeligt

Analyse

Søndag den 26. september skal tyskerne vælge ny kansler efter 16 år med Angela Merkel ved roret - og det tegner til en sand gyser.

Hvad der for få måneder siden lignede en tvekamp mellem De Grønnes Annalena Baerbock og lederen af kanslerpartiet CDU, Armin Laschet, har nu udviklet sig til en situation, hvor Hamborgs tidligere overborgmester, socialdemokraten Olaf Scholz, SPD, kan ende med at blive leder for Europas økonomiske og politiske omdrejningspunkt.

Det forklarede Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa og tidligere klima-, energi- og ligestillingsminister, der onsdag var gæst på BankInvests daglige finansielle morgenbriefing.

I vanlig veloplagt stil opridsede Lykke Friis de mange politiske farvekombinationer, der er i spil, lige fra Jamaica-konstellationen til Kenya-koalitionen med henvisning til partifarvernes lighed med de pågældende landes flag. Tyskerne har ikke tradition for mindretalsregeringer, så derfor skal landet ledes af flere partier i forening.


Uheldige episoder

Når Olaf Scholz er kommet i spil, skyldes det primært, at både Annalena Baerbock og Armin Laschet er løbet ind i en række shitstorms. Baerbock har både haft rod i bilagene og pyntet på sit CV, mens det for Laschets vedkommende har været skæbnesvangert, at et tv-kamera fangede ham storgrinende i baggrunden under en reportage om oversvømmelserne i Tyskland.

”Næsten 40 % af tyskerne vælger ”en anden”, når de i meningsmålinger bliver spurgt om, hvilken af de tre kandidater, de foretrækker. Det fortæller lidt om, at ingen af de tre hovedkandidater er specielt populære”, sagde Lykke Friis.

Med tre uger til valget kan alt dog endnu ske. Lykke Friis vurderede, at mange tyskere formentlig vil sætte krydset ud for den kandidat, som de mener bedst kan håndtere Tysklands tre aktuelt største udfordringer: Vaccineudrulningen, den økonomiske oprydning efter katastrofe-oversvømmelserne i juli samt følgerne af Afghanistan-kollapset.

Armin Laschet, leder af CDU og Ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen

Annalena Baerbock, en af de to formænd for det grønne parti Bündnis 90/Die Grünen

Olaf Scholz (SPD), Tysklands nuværende finansminister og vicekansler

Dato: 1. september 2021
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld