Menu

Søg på sitet

Kriser fører også noget godt med sig

Analyse
Chefstrateg Jakob Vejlø

Chefstrateg Jakob Vejlø

Set fra et økonomisk og finansielt synspunkt er der flere afgørende områder, der blinker grønt i coronaens skygge. Det handler om teknologi og adfærdsændringer, der vil indebære bedre og mere effektive løsninger til gavn for den samlede velstand.

Den globale coronakrise (GCC) er en skelsættende begivenhed, som vi alle vil mindes til vore dages ende. Den har omfattende negative sundhedsmæssige, sociale, politiske og økonomiske konsekvenser. Ca. 350.000 mennesker er nu omkommet globalt, hvilket er tragisk. Flere hundrede millioner mennesker har mistet jobbet, og der kommer flere til. Talrige virksomheder drejer nøglen om. Staternes finanser forværres drastisk. De internationale samarbejdsrelationer er under pres.

Men kriser kan også føre noget godt med sig. Det vil coronakrisen gøre på lidt længere sigt. Set fra et økonomisk og finansielt synspunkt er der flere afgørende områder, der blinker grønt. Det handler om teknologi og adfærdsændringer, der vil indebære bedre og mere effektive løsninger til gavn for den samlede velstand.

Teknologi har igennem menneskets historie været den afgørende løftestang for øget velfærd. Tænk helt tilbage til stenøksen, hjulet, dampturbinen, elektricitet, forbrændingsmotoren, mikrochips, PC, internet og digitalisering.

En stor del af klodens befolkning oplever nu på egen krop, hvorledes kommunikationsteknologi bliver en meget integreret del af hverdagen. Det sker både i privat regi, i forhold til arbejdspladsen, regeringen og sundhedsmyndighederne. Vores online-aktivitet stiger inden for indkøb, fysisk og mental sundhed, e-learning, underholdning, møder og brug af avancerede programmer via fjernbetjente løsninger. GCC indebærer simpelthen, at de eksisterende teknologiske løsninger udnyttes og infiltrerer vores hverdag endnu hurtigere end ellers.

Men GCC indebærer også, at den teknologiske nyudvikling i sig selv får ekstra momentum. Drivkraften er virksomheder, der ser de nye behov og satser på nye trends. Nogle af fremtidens helt store tech-selskaber vil opstå ud af GCC.

Helt overordnet har GCC demonstreret, at der er betydelig risiko ved menneskelig arbejdskraft. Computere kan naturligvis også få virus (!). Men i den samlede balance vil automatiseringen vinde frem på bekostning af mange job. Det var sket under alle omstændigheder, men nu sker omstillingen hurtigere.

Alle typer af automatiseringer vil vinde frem. Et forstærkende element er tendensen til hjemflagning af produktion og underleverandører. Det sker, fordi de globale forsyningskæder er brudt sammen under GCC. Europæiske og amerikanske virksomheder, der går den vej møder dyrere hjemlig arbejdskraft end f.eks. i Asien og vi være tilskyndet til at øge automatiseringen.

Tænk også mere specifikt på medicinalindustrien, og hvorledes brugen af kunstig intelligens (AI) og genteknologi vil blive brugt til at forstå nye vira og udvikle vacciner og sygdomskure hurtigere end ellers. Der er behov for mere effektive teknologiske værktøjer til at identificere vira og bakterier i storbyerne og til at eliminere disse via rengøringsteknologier.

AI vil trænge dybere ind i transportlogistik og sikre, at vi ikke er for mange samlet. Underholdningsindustrien vil se helt nye teknologiske features inden for virtual reality og hologrammer (du kan måske snart få Justin Timberlake hjem på plænen til privat koncert i 3D-format!). Der er et voksende behov for helt at redesigne internettet, der bliver stadig mere belastet på grund af den voldsomme stigning i kommunikation, data og brug af programmer.

Hvorvidt man kan lide det eller ej, skubber coronakrisen til en accelererende teknologisk udvikling og dermed et løft i den samfundsøkonomisk produktivitet. Det indebærer mere økonomisk velstand samlet set. De nuværende, stærke aktiemarkeder fortæller os, at de finansielle aktører ser en relativt lyst på den langsigtede indtjening, selv om vi lige nu står i et af tidens største økonomiske huller. Markederne har ret i, at der inden for bl.a. teknologi- og sundhedssektoren ligger et betydeligt potentiale. For os mennesker ligger udfordringen i at omstille os og i at fordele den voksende samfundsøkonomiske kage på fair vis.

Dato: 28. maj 2020
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld