Menu

Søg på sitet

Aktier stiger, mens olieprisen styrtdykker – hvad sker der?

Analyse

Mens aktiekurserne er steget 25 % siden det så værst ud i marts, røg bundproppen i går helt ud af oliemarkedet. BankInvests investeringsstrateg Mads Bech Flarup giver i dagens Berlingske nogle bud på årsagerne.

Mandag den 20. april 2020 kandiderer til at blive oliebranchens ”Black Monday”. For i går faldt olieprisen på en tønde råolie til godt 11 dollar, den laveste pris siden december 1998. Og som om det ikke var nok: I går aftes handlede prisen på levering af olie til maj, de såkaldt oliefutures, på et tidspunkt til en pris på minus 37 dollar. Producenterne var altså villige til at betale køberen 37 dollars for at komme af med olien! Der er god del teknikalitet i den ekstreme pris på futures, men retning er tydelig.

Hvad sker der?

Det er naturligvis Corona-virussen, der spøger. Olieprisen er kollapset som følge af svigtende efterspørgsel som følge af Coronakrisen.

Omvendt har aktierne på to uger fået et comeback, der ikke er set siden 30’erne. Det er sket på håbet om, at den værste del af krisen er ved at være overstået kombineret med håbet om, at hjælpepakker fra både centralbanker og regeringer vil hjælpe økonomien hurtigt tilbage på sporet

"Det er noget paradoksalt i, at vi står og kigger ind i den laveste vækst i 90 år, og så blæser aktiemarkederne op."

Investeringsstrateg Mads Bech Flarup

I dagens Berlingske forklarer Mads Bech Flarup, investeringsstrateg hos BankInvest, at olieprisen skal ses som et aktuelt udtryk for den økonomiske aktivitet. Det er tale om et kollaps.

Han forklarer videre til avisen, at det er noget paradoksalt i, at aktierne går frem på et tidspunkt, hvor der er optræk til den laveste vækst i 90 år.

”De seneste uger, hvor vi har fået over 20 mio. ledige i USA, og IMF (Den Internationale Valutafond, red) har advaret om, at vi får den kraftigste vækstopbremsning siden 1930erne, har vi samtidigt set S&P 500-indekset stige med over 25 pct. På den måde kan man godt sige, at aktier og økonomi er lidt på kollisionskurs”, siger Mads Bech Flarup til Berlingske.

Markederne været præget af historisk høj volatilitet som følge af Coronakrisen. Da krisen brød ud i Europa og USA, faldt aktierne i løbet af få uger med op mod 40 pct., mens olieprisen blev halveret. Siden er det kun blevet være for olien.

Sammenbruddet i olieprisen skyldes også, at to af verdens største olieproducenter, Saudi-Arabien og Rusland, oversvømmede markedet med olie i marts som led i en priskrig. Oveni kommer nu Coronakrisen, som har saboteret efterspørgslen på olie, fordi hverken mennesker eller varer i samme grad som tidligere skal transporteres rundt, og store, energitunge produktionsanlæg har været lukkede, forklarer Mads Bech Flarup til Berlingske.

OPEC+ forsøgte ellers i april at stabilisere oliemarkedet ved at beskære verdens olieproduktion med ti procent. BankInvest vurderer imidlertid, at olieefterspørgslen aktuelt er nede med op mod 25 pct., og det gør investorerne usikre på om OPEC+ har lukket tiltrækkeligt meget for hanerne til at stabilisere priserne.

Dato: 21. april 2020
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld