Menu

Søg på sitet

BankInvests Højt Udbytte Aktier kom godt ud af 2017, og de aktuelle markedsforhold er frugtbar jord for udbytteaktierne. De klarer sig ofte bedre end andre aktier, når aktiekurserne stagnerer eller falder. Få forklaringen her.

"Udbytteaktier ligger sjældent i front på afkastopgørelserne, når aktiekurserne stiger markant, som vi har set i årene siden finanskrisen i 2008/09. Men når kursfremgangen stagnerer, eller vi skal igennem en større korrektion, kan udbytteaktier være et interessant alternativ for nogle investorer", siger Michael Clemens.

Han er chefporteføljeforvalter for afdelingen Højt Udbytte Aktier, der efter et dyk midt på året kom stærkt ud af 2017. Afkastet endte med et plus på 6,0 % efter alle omkostninger. Det er markant bedre end sammenligningsindekset på 3,9 % og over den seneste 5-årsperiode har Michael Clemens præsteret et afkast på næsten 10 % i gennemsnit.

"Det er ofte tilfældigheder som afgør, om du ligger over eller under dit benchmark i et enkelt år. To gode selskaber købt på det helt rigtige tidspunkt kan gøre en pæn forskel, og vi var heldige i år. Det er derfor mere interessant, hvilke typer af aktier man går efter, og hvor mange man køber af hver. Det er her Højt Udbytte Aktier skiller sig ud", forklarer Michael Clemens.

"Vi fordeler vores investeringer på relativt mange selskaber, og vi går målrettet efter dem, der har et stærkt cash flow til at betale høje, stabile udbytter. Samtidig må ingen af afdelingens selskaber udgøre mere end 2,5 % af den samlede portefølje. Det betyder, at når det går galt med en enkelt aktie – og det gør det for alle investorer en gang imellem – så er problemet til at overskue på porteføljeniveau".


Mere i posen

De nuværende høje aktiepriser og den aktuelle markedsuro rejser spørgsmålet: Har Højt Udbytte Aktier mere i posen?

"I de seneste par år har selskaberne skruet op udbyttebetalingen og tilbagekøbt flere aktier. Det skyldes, at der bliver tjent gode penge, og det forventer vi vil fortsætte mindst nogle år endnu - både i USA og i Europa. Selskaberne kunne også bruge pengene på at købe andre virksomheder, men priserne er kommet så højt op, at det i dag er en bedre idé for aktionærerne, at man betaler udbytte. Og det kan vi jo godt lide", siger Michael Clemens. 

"Hvis kurserne brager ned med 20 %, bliver Højt Udbytte Aktier naturligvis ramt på afkastet som alle andre aktieafdelinger. Men vi bliver sandsynligvis ramt mindre hårdt, fordi vi ejer selskaber, som trods alt betaler udbytte. Det er min erfaring, at udbytteaktier oftest klarer sig bedre end aktiemarkedet generelt i et scenarie med flade eller faldende aktiekurser. Det gør udbytteaktierne interessante for langsigtede investorer, der forventer en periode med aktiekursstagnation eller fald og derfor har behov for at skære noget risiko af deres samlede aktieportefølje."


Gode valg

Når det er sagt, handler det naturligvis også om at træffe de rette aktievalg, og det var Clemens & Co. gode til i 2017. Næsten hver tredje af afdelingens 50 forskellige aktier gav et afkast på over 10 %. Det var selskaber som Anthem Inc. (sundhedsforsikring), Tractor Supply (foder og maskiner til ”hobbylandmanden”) og sågar et selskab som Ahold Delhaize, der ellers opererer i den hårdt udfordrede supermarkedssektor i USA.

Årets højdespringer var dog emballageselskabet Avery Dennison. Da klokken slog 24 nytårsaften kunne investorerne glæde sig over et afkast på hele 46 % i 2017. En gevinst, der slår pænt igennem på det samlede afkast, omend afdelingens 2,5 %-regel begrænser effekten – og giver ro i maven, hvis kurserne rutsjer mod bunden.

Dato: 19. februar 2018
Produkter:
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld