Menu

Søg på sitet

Fondseje holder de største virksomheder på danske hænder

Analyse

Erhvervsdrivende fonde kontrollerer de fleste større selskaber på Københavns Fondsbør. Uden fondene ville mange af de største danske virksomheder være på udenlandske hænder i dag, mener fondsekspert, der ser klare fordele ved erhvervsdrivende fonde. Også for mindretalsaktionærerne.


”Fondsejede virksomheder er generelt stabile. De klarer sig måske lidt dårligere i opgangstider, til gengæld bevarer de indtjeningen bedre, når det er nedgangstider. De har også en bedre overlevelsesrate, og så er de faktisk ret handlekraftige.”

Sådan lyder meldingen fra juraprofessor og fondsekspert Rasmus K. Feldthusen, der rådgiver om og forsker i den særlig danske erhvervsstruktur, de fondsejede virksomheder.

Hovedparten af de største danske virksomheder ejes af en fond, og ud over de nævnte fordele omkring stabilitet, robusthed og handlekraft, er de fondsejede virksomheder beskyttet mod salg.

”Når en gigant som Novo forsat er på danske hænder, skyldes det uden tvivl fondsejerskabet. Der er altid kapitalinteresser, som vil betale så ufatteligt høje beløb for en god virksomhed, at selv den mest afvisende sælger kan blive blød i knæene. Men fonden forhindrer salget”, siger Rasmus Feldthusen og nævner ingeniørvirksomheden Thrane & Thrane som eksempel på en virksomhed, der måtte lade sig sælge til en udenlandsk kapitalfond trods stifterens modstand. Også en virksomhed som Jysk kan ultimativt ende på udenlandske hænder, hvis ikke incitamentet til fondsdannelse bliver gjort mere gunstige for stifter-familierne.

”Debatten om fondenes vilkår har historisk været meget politisk, hvilket til dels er selvforskyldt fordi fondene dengang var uigennemsigtige. Men det har nye regler og lovgivning ændret meget på siden”, siger Rasmus Feldthusen, der selv sidder i den komité, der har udarbejdet anbefalingerne for god fondsledelse.


Godt pres

Fondsejede virksomheder er generelt godt kapitaliserede. De mange penge på kistebunden hænger sammen med, at ejerfonden har begrænsede midler og ikke kan rejse yderligere kapital.

”I stedet ser vi nogle fonde tage eksterne aktionærer med ind i de virksomheder, fondene kontrollerer, uden samtidig at afgive kontrol med virksomheden. Det er en helt særlig konstruktion. I udlandet forstår de ikke modellen. Men de køber aktierne alligevel,” påpeger Rasmus Feldthusen, der også ser en anden væsentlig fordel ved mindretalsaktionærerne.

”Selv om de ikke kan tvinge hovedaktionæren, stiller mindretalsaktionærerne gode spørgsmål, der udfordrer ledelsen – og det er vigtigt. For fondenes styrke er også deres svaghed. Nogle fonde har fremragende bestyrelser, mens der bestemt er plads til forbedringer andre steder.”


Med bestyrelsens øjne

Ingelise Bogason kender bestyrelsens særlige ansvar i fondene. Den tidligere adm. direktør for ingeniørkoncernen Alectia er i dag næstformand i Poul Due Jensens Fond. Fonden ejer ca. 88 % af pumpegiganten Grundfos, der blev grundlagt af Poul Due Jensen.

”Vi har i fondsbestyrelsen fokus på, at Grundfos er en sund forretning. Vi udøver et aktivt ejerskab, der bestemt ikke begrænser sig til at optimere bundlinjen, men også forholder sig til Grundfos’ langsigtede udvikling herunder mulighed for investering i fremtiden. Det er så op til bestyrelsen og direktionen i Grundfos Holding at drive virksomheden fremad inden for de mere generelle rammer, som fondsbestyrelsen udstikker.”

Ingelise Bogason kan i høj grad nikke genkendende til mønsteret med den høje kapitalisering og den langsigtede tankegang. ”Poul Due Jensens Fond og Grundfos er yderst velkonsolideret. Det er et bevidst valg, vi har truffet, for at gøre virksomheden økonomisk uafhængig og dermed kunne planlægge langsigtet.”

Ingelise Bogason er også næstformand i BankInvest-foreningernes bestyrelse.

Hvad er en fond?

En fond er en selvejende institution. Formuen kan altså ikke ejes af personer, enheder eller andre former for ejere. Fondens formue skal være uigenkaldeligt adskilt fra stifteren, og i fondens ledelse skal de fleste bestyrelsesmedlemmer være uafhængige af stifteren. Fondens formål skal stå i vedtægterne og skal efterleves. Fonde kan støtte et hvilket som helst (som regel) almennyttigt formål. Når en fond har bestemmende indflydelse i en erhvervsvirksomhed, kaldes fonden erhvervsdrivende. De største danske erhvervsdrivende fonde er typiske stiftet af grundlæggeren af en succesrig virksomhed (Mærsk, Carlsberg, Grundfos, mfl.) Lov om erhvervsdrivende fonde stiller større krav til ledelse og åbenhed end den almindelige Fondslov, Bl.a. skal bestyrelsen forholde sig til anbefalingerne om god fondsledelse, gøre rede for uddelingspolitikken og oplyse løn og honorar til direktion og bestyrelse. De største fonde skal også fremlægge CSR-politik

50 mia. kr. i skat


De store erhvervsdrivende fonde driver ikke meget erhverv selv. Stort set hele indtjeningen i de store fonde ligger i de selskaber, fondene kontrollerer. Den seneste kortlægning af området stammer fra 2014, hvor Statsautoriseret revisor Susanne Nørgaard, PWC i samarbejde med CBS undersøgte skatter og indtjeningen i de 110 største erhvervsdrivende fonde i Danmark for perioden 2007-2014. Undersøgelsen viste, at fondene tilsammen indtjente 229 mia. kr. i perioden, fordelt med 228 mia. kr. i datterselskaberne og blot 1 mia. kr. ”inhouse”. Det udløste tilsammen en skat på 50 mia. kroner (90 mia. kr. hvis Nordsø-skatten regnes med). 97 % af både indtjening og skattebetaling sker i de 20 største erhvervsdrivende fonde. Fonde har fuldt fradrag for uddelinger til almennyttige formål, men kunne i perioden 2007-2012 kun udnytte 10 af de 22 mia. kr. som de potentielt set havde fradrag for.

 

Dato: 28. marts 2017

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld