Menu

Søg på sitet

“Diversitetsdebatten trænger stadig til et boost"

Nyt fra BankInvest

Som IT-direktør i en finansiel virksomhed skiller Maria Storm Kristensen sig ud på flere måder. For både i finans- og IT-sektoren er kvindelige ledere ikke et hverdagssyn. Men det har ikke afholdt hende fra at gå i den retning. Tværtimod.

Maria Storm Kristensen kom til BankInvest i efteråret 2023. Sammen med sit team af specialister har hun ansvaret for at drive BankInvests digitale transformation fremad og styrke integrationen af IT - og specielt kunstig intelligens (AI) i hele virksomheden.


Hvor mennesker og teknologi mødes

Allerede som barn elskede Maria Storm Kristensen at skabe, igangsætte og lede. Det har fulgt hende videre ind i arbejdslivet. I dag har Maria mere end 20 års ledelseserfaring inden for IT- og finanssektoren, hvor hun bl.a. tidligere har arbejdet i Nordea Asset Management, SimCorp og DONG Energy (nu Ørsted).

”Jeg har altid været drevet af at arbejde med forandringer i grænsefladen mellem forretning og teknologi. Teknologi spiller i dag en afgørende rolle for vækst og er en reel forretningsmulighed. Ser man teknologi som et strategisk kort, kan man skabe fantastiske forretningsresultater, og lykkes man ikke, kan det få store konsekvenser,” fortæller Maria Storm Kristensen.

”Hele min karriere har jeg arbejdet med transformationer, og her er den vigtigste del menneskets evne til at aflære og indlære. At se mennesker vokse, være modige og udfordre sig selv (og andre) er fantastisk.”

Det handler både om IQ og EQ
Maria Storm Kristensen har altid været i virksomheder, hvor viden og ”brain power” har været virksomhedernes vigtigste aktiv, men allerede tidligt i sin karriere oplevede hun, 

at man ofte glemte ”mennesket”. ”Jeg blev hurtigt interesseret i, hvordan jeg kunne påvirke den del. For udvikler, plejer og ikke mindst udfordrer man sine medarbejdere,
er det min erfaring, at det kan aflæses direkte på virksomhedens evne til at skabe resultater.
I et samfund, hvor høj intelligens er afgørende for succes, er det vigtigt også at have fokus på
emotionel intelligens (EQ) og mennesket bag, ellers kan vækststrategier ofte have svært ved
at blive ført ud i livet”, forklarer Maria Storm Kristensen.

Har ikke været uden udfordringer
At være kvinde i en traditionel mandeverden med IT og finans har dog ikke været uden udfordringer, reflekterer Maria Storm Kristensen: ”Jeg fik mit første lederjob, da jeg var omkring 30 år, og den gang var det ikke almindeligt at ansætte kvinder i ledelsesstillinger - især ikke inden for IT. I en mandsdomineret verden var jeg stolt over at blive valgt. Men samtidig følte jeg, at jeg skulle præstere bedre og mere end mine mandlige kolleger. Jeg følte også, at for at få respekten var jeg nødt til at agere som mændene.”

Når jeg ser tilbage, tog det mig noget tid at finde min egen ledelsesstil. På et tidspunkt
besluttede jeg mig for, at det var okay at være kvinde i ledelse, og at jeg ikke behøvede at ligne mændene. Derfor begyndte jeg at lede værdibaseret, og jeg oplevede, at det faktisk var en styrke for arbejdspladsen.

”I det hele taget besluttede jeg ret tidligt i min lederkarriere, at jeg ikke skulle påtage mig en rolle ud fra forventninger, som jeg troede, nogen havde. Jeg skulle vise, hvad jeg kunne bringe til bordet.”

"Jeg er rigtig glad for at være kommet til en arbejdsplads, hvor ligestilling og diversitet er på agendaen, og at vi har et mål om at øge andelen af kvindelige ledere i de kommende år."

Maria Storm Kristensen, IT-direktør i BankInvest

Sæt handling bag ordene

Selv efter mere end 20 års erfaring som leder oplever Maria Storm Kristensen, at diversitetsdebatten stadig trænger til et boost – det kræver hårdt arbejde og vedholdenhed i
virksomhederne at sætte praktik bag ordene. "Når det er sagt, oplever jeg også, at kvinders
selvforståelse kan være en barriere. Kvinder tvivler generelt mere på sig selv end mænd, og
det giver manglende lyst til at gå målrettet efter toppen.

Og så er misforståelsen om, at et lederjob kræver nonstop-arbejde 365 dage om året ofte noget, som holder mange kvinder tilbage, da de måske i højere grad føler en forpligtelse for hjemmet. Vi skal derfor sørge for, at

 

 arbejdspladsen tilbyder fleksibilitet og giver plads til, at man har mere indflydelse på, at der i dag er større fleksibilitet i arbejdsformen, og at man i højere grad er med til at bestemme, hvordan man planlægger sin arbejdstid."

Her spiller virksomhederne en stor rolle, og har en opgave med at nuancere billedet af, hvad et lederjob kræver på en moderne arbejdsplads.

"Derfor er jeg også rigtig glad for at være kommet til en arbejdsplads, hvor ligestilling og diversitet spiller en rolle, og hvor vi har et mål om at øge andelen af kvindelige ledere i de kommende år. Når det er sagt, så husk at bringe dig selv i spil. Du skal ikke bare vente på, at nogen prikker dig på skulderen."

Interviewet med Maria Storm Kristensen er en af artiklerne i BankInvests bæredygtighedsrapport fra 2023. Du kan læse hele rapporten her:

Dato: 10. april 2024

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld