Menu

Søg på sitet

Flere kvinder i finansbranchen: Uddannelserne har et ansvar

Nyt fra BankInvest

Da Kitty Grøn var på sit tredje år af sin bachelor, spirede ønsket om et studierelevant job. Det første job hun faldt over, var et job inden for børsmæglerverdenen - som aktieanalytiker. Jobbet tiltalte hende. Hun kom til samtale, og selvom hun ikke fik jobbet, havde samtalen og indblikket i denne verden vakt hendes interesse. Med afsæt i denne oplevelse søgte Kitty målrettet efter at komme ind i en aktieanalyseafdeling. Og det lykkedes.

Kitty Grøn fortæller, at hun fra start fik udvist en masse tillid og blev kastet ud i en række forskellige ting, selvom hun ikke havde nogen erfaring. Det gav hende blod på tanden.

”Det, der fangede mig ved at arbejde som aktieanalytiker, var, at jeg hurtigt fik lov til at sidde med tingene selv. Jeg havde en tæt dialog med selskaberne på et ret højt niveau. Jeg fik dermed adgang til topledelsen i selskaberne for bedre at forstå forretningen, branchen, virksomhedens strategi og deres forretningsmodel”, fortæller Kitty Grøn. Hun fortæller videre, at det var den indsigt i kombination med, at hun kunne få lov til at gå hjem og analysere og være faglig og lidt nørdet, der tiltalte hende meget.

"Dengang jeg studerede, var beståelsesprocenten på finansfagene på bachelorniveauet meget lav, hvilket givetvis skræmte nogle fra at forfølge finansfaget på kandidatniveau."

Få kvinder i branchen

Måske har jeg bare været heldig, reflekterer Kitty Grøn, da snakken falder på, om hun har oplevet det som et problem at være kvinde i en ellers meget mandsdomineret branche. Hun føler derimod, at der er blevet sat pris på, at hun var kvinde.

At der er få kvinder i den finansielle sektor, er ikke noget, Kitty Grøn tænker nærmere over i det daglige. Det var et vilkår, der allerede stod klart for hende i hendes studietid, hvor kun få kvinder valgte de finansielle fag.

Hvordan tror du, at man kan tiltrække flere
kvinder til faget?

Kitty Grøn mener, at der skal gøres en indsats allerede på studieniveau for at vække interessen for finans blandt kvinder.

“Derudover tror jeg, det er vigtigt at kommunikere, hvor professionel branchen i virkeligheden er. Et job inden for kapitalforvaltning er karakteriseret ved høj faglighed og kan rumme mange typer medarbejdere med forskellige kompetencer. Der er meget andet end stereotyperne i jakkesæt og med dollartegn i øjnene”, fortæller hun.

 

Hun mener videre, at der både er plads til analytikeren, som indsamler og fortolker information, og til matematikeren, som arbejder med kvantitative modeller.

Ifølge Kitty Grøn stilles der professionelle krav fra alle interessenter, som bidrager til en ramme for porteføljerådgivernes arbejde. Kitty vurderer, at det er noget, mange kvinder sagtens kan identificere sig med.

 

Work/life balance

“Der er sikkert også en frygt for, om work/lifebalancen i finansbranchen er skæv, netop fordi den er så mandsdomineret. Her må branchen være tydelig omkring sine værdier.”

”Jeg ville da også lyve, hvis jeg påstod, at det aldrig har været presset. Jeg fik børn, samtidig med at jeg var aktieanalytiker, og det var dengang svært at få det til at hænge sammen. Så det er lidt en livsstil at være aktieanalytiker, for du er nødt til at være til rådighed, når nyhederne er der, og begivenhederne kalder på din viden og ekspertise. Så kan du ikke bare gå i flyverskjul.”

Interviewet med Kitty Grøn om hendes vej ind i finansverdenen er en af artiklerne i BankInvests bæredygtighedsrapport fra 2022. Du kan læse hele rapporten her

Kitty Grøn kom til BankInvest i 2016, hvor hun sammen med Niels Andersen og Stefan Ingildsen forvalter BankInvests Danske Aktier-strategier.

Hun har tidligere været aktieanalytiker i ABN Amro, Alfred Berg, Handelsbanken og SEB.

Dato: 15. maj 2023 / Opdateret: 1. juni 2023

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld