Menu

Søg på sitet

Porteføljeforvalter og olieanalytiker, Anders Johannessen, forklarer, hvem der bliver den store taber på prisfaldet.

Olieprisen er hårdt ramt, efter at Rusland afviste OPEC’S forslag om at være med til at skrue yderligere ned for produktionen. Det er ikke blevet bedre af, at det kommer på et tidspunkt, hvor efterspørgslen i forvejen er påvirket af COVID-19.

Saudi Arabien har som modtræk startet en priskrig, i forsøget på at få Rusland tilbage til forhandlingsbordet.

Der kan være flere forklaringer på, at Rusland ikke vil bidrage til aftalen. Det kan muligvis ses som russernes modtræk til USA’s sanktioner mod den omdiskuterede Nordstream 2 gasledning, der skal levere russisk gas til Europa. De amerikanske skifferproducenter er i forvejen hårdt ramt af den seneste tids fald i oliepriserne, og her er Ruslands træk en yderligere kæp i hjulet.

Der kan være mange andre årsager til russernes afvisning, men så længe Rusland afviser en produktionsaftale, vil den lavere oliepris gøre ondt på især skifferolieproducenterne og andre olieproducenter med høje produktionsomkostninger, samt olieserviceselskaberne. Industrien vil generelt blive nødt til at reducere investeringerne til udvinding af olie, men det vil tage et stykke tid inden effekten slår igennem. Derfor kan olieprisen, uden en aftale, risikere at forblive lav indtil der er vished om udbud og efterspørgsel.

Dato: 9. marts 2020
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld