Menu

Søg på sitet

Rapport: ESG fylder stadigt mere i BankInvests fonde

Bæredygtighed
FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere på FN topmødet i New York den 25. september 2015.

FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere på FN topmødet i New York den 25. september 2015.

BankInvests seneste kvartalsbarometer over bæredygtigheden i 15 afdelinger viser især fremgang på ESG-området.

I oktober sidste år lancerede BankInvest som den første kapitalforvalter i Danmark en samlet oversigt over investeringernes bæredygtighed, Bæredygtigt Aftryk.

Nu er oversigterne for 4. kvartal 2019 klar, og de viser især fremgang på ESG-området, fortæller BankInvests chef for ansvarlige investeringer, Mads Berendt Søndergaard.

”Vi ser især en positiv udvikling inden for ESG, som sammen med CO2-udledning og FN’s verdensmål er de tre områder, Bæredygtigt Aftryk måler efter. Det hører med til forklaringen, at vi har størst erfaring med ESG-området, mens arbejdet med porteføljernes CO2-udledning og bidrag til  FN’s verdensmål er på et mere indledende stade”.

Finanssektorens Forum for Bæredygtig Finans kom i december med en række anbefalinger, der bl.a. opstiller CO2-målsætninger.

”Vi kan godt lide fælles målsætninger. Det gøre vores arbejde mere konkret og fremmer gennemsigtigheden”, siger Mads Berendt Søndergaard.

Emerging Markets Aktier går frem

Emerging Markets Aktier er én af de afdelinger, som er gået frem. Her er den samlede ESG-score hævet fra BBB til A.

Fremgangen er resultatet af et øget ESG-fokus, forklarer afdelingens chefporteføljeforvalter Hans-Martin Thorsen:

”Vi har systematisk luget vores portefølje for alle selskaber med en ESG-score lavere end karakteren ”B”. Inden for Emerging Markets er der meget at hente ved en god ESG-screening af selskaberne, især når det handler om ”E” og ”S”. (hhv. de miljømæssige og sociale aspekter omkring et selskab, red.). ”


Afkastet er vigtigst

”Når det er sagt, er vi først og fremmest sat i verden for at levere et godt afkast til vores investorer. Så vi skal tænke os godt om. Der er mange aktier i den lave ESG-kategori, CCC, som vi har fravalgt at investere i, og dermed  indsnævrer vi vores eget marked”, siger Hans-Martin Thorsen.

”Alligevel er det bestemt muligt at strikke en portefølje sammen med en god ESG-rating, der samtidig leverer et attraktiv afkast. MSCI’s ESG-rapporter giver et godt indblik i de enkelte selskabers risici på både E, S og G”, forklarer Hans-Martin Thorsen, og nævner fravalget af mineselskabet Vale som et eksempel på en ESG-screening, der lønnede sig. Selskabet har været involveret i meget omtalte dødsulykker som følge af sikkerhedsmæssige svigt.


Mineselskab sendt faresignal

”Vi overvejede på et tidspunkt at investere i selskabet, men valgte det fra på grund af en elendig ESG-score. Det var selvfølgelig ikke årsagen til ulykkerne. Men det var et klart faresignal”, forklarer Hans-Martin Thorsen. 

Hovedparten af aktierne i Emerging Markets-universet har hjemme i Asien, der udgør ca. 70 % af indekset. De største lande er Kina, Taiwan og Sydkorea.

Bæredygtigt Aftryk

Bæredygtigt Aftryk er et 2-siders overblik, der viser, hvordan de enkelte afdelinger placerer sig i forhold til FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, hvordan det ser ud i forhold til CO2-aftryk samt hvordan selskaberne i porteføljen agerer i forhold til miljø, sociale forhold og ledelse (ESG).

Sådan ESG-bedømmes selskaberne

BankInvests ESG-arbejde støttes især på research-rapporter fra samarbejdspartneren MSCI ESG Research.

En ESG-rating udtrykker, hvordan en virksomhed agerer i forhold til miljø, sociale forhold og ledelse sammenlignet med andre virksomheder i egen branche eller markedet som helhed.

Virksomhedernes vurderes efter de 7 karaktertrin:  AAA, AA, A, BBB, BB, B samt CCC,  hvor AAA er bedst, og CCC dårligst.

Dato: 10. januar 2020
Tags:

Nyhedsbrev

Få de bedste nyheder fra BankInvest leveret direkte til din e-mailadresse.

Tilmeld