Accept af cookies fra BankInvest.dk

BankInvest bruger cookies til at indsamle oplysninger om dit besøg på vores hjemmeside. Vi bruger alene oplysningerne til at afvikle driften af hjemmesiden og til at udarbejde statistik. Du kan altid slette cookies fra BankInvest.dk igen.
Læs mere om cookies på BankInvest.dk

Kina rykker mere mod midten

06.08.2018

Økonomisk og finansielt er Kina godt i gang med at rykke mere mod midten. Mod slutningen af 2020'erne vil Kina reelt være ”Riget i Midten”, nemlig som verdens største nationale økonomi.

Jve 3

Af Jakob Vejlø, chefstrateg i BankInvest.


Det lyder en smule skævt på dansk, om end storslået, at Kina er ”Riget i Midten”. Geografisk ligger Kina jo helt derude mod øst. For os europæere er Vesteuropa mere ”Unionen i Midten”. Politisk ligger Kina også helt ude på kanten. Der er en enorm ideologisk afgrund mellem Kinas kommunistiske styre og vestlige demokratier. Mange havde håbet, at fremkomsten af præsident Xi Jinping for fem år siden ville trække Kina lidt mere mod midten politisk set. Men Xi har tværtimod sat sig tungt på magten nærmest som en kinesisk kejser. Kommunistpartiets indflydelse og legitimitet står knivskarpt.

Økonomisk og finansielt sker der imidlertid en bevægelse. Her er Kina godt i gang med at rykke mere mod midten. Mod slutningen af 2020’erne vil Kina reelt være ”Riget i Midten”, nemlig som verdens største nationale økonomi. Kina er faktisk allerede nummer ét, hvis man tager højde for pengenes købekraft.

Kina ligger naturligvis også nummer ét målt på befolkningstallet, der er tæt på at ramme 1,4 mia. mennesker. Indien nærmer sig dog med hastige skridt og har i dag en befolkning på knap 1,35 mia.

Siden år 2000 er Kinas BNP pr. indbygger næsten 10-doblet til knap 9.000 USD. På denne målestok ligger landet ikke langt fra Mexico og Brasilien. Indiens BNP pr. indbygger er en fjerdedel. Der er en faktor 6 op til dansk niveau, men Kina henter gradvis ind på os.

Hvis Kinas økonomi formår at vokse dobbelt så hurtigt som den danske, vil kineserne i løbet af 65 år være på samme velstandsniveau som os, målt i kroner og øre. Om 25 år vil indkomstniveauet være ca. 1/3 af det danske. Den økonomiske struktur drejer også mere mod det, vi kender til.

I højt udviklede lande udgør industrien og byggeriet under 25% af den samlede økonomiske aktivitet. Resten er en eller anden form for services, inklusive offentlig service. Kinas stærke økonomiske vækst siden starten af firserne har i høj grad været drevet af voldsom industriel ekspansion og fremgang i byggeriet. Men i dag udgør industri og byggeri faktisk kun lidt under 50% af værdiskabelsen. Servicesektoren er på fremmarch med IT i front.

500 Xi
Kinas præsident Xi Jinping har sat sig tungt på magten - nærmest som en kinesisk kejser. Scanpix.


Kinas evne til at udvikle og mestre teknologi er hastigt på vej frem. Kina er længere fremme end os i form af det kontantløse samfund og digital registrering af borgere via ansigtsgenkendelse. Vi må forvente, at landet vil overhale os på mange områder i løbet af de næste 10 år.

Tætte relationer mellem Beijing og de største virksomheder sikrer strategisk fokus, massive investeringer og politisk kontrol. Der er adgang til en enorm arbejdsstyrke, hvoraf mange arbejder ’996’: fra 9 morgen til 9 aften, 6 dage om ugen. Den strategiske plan fra 2015, ”Made in China 2025”, definerer en række industrier, hvor Kina vil være ledende og i høj grad selvforsynende i 2025.

Også militært rykker Kina mod midten. Sidste sommer så vi for første gang kinesiske krigsskibe sejle gennem Østersøen på vej mod flådeøvelser med Rusland. Kina åbnede sidste år landets første militære base i Afrika, i Djibouti på den afrikanske østkyst.

Man forventer at se flere baser i Det Indiske Ocean. Kina har i dag verdens næststørste forsvarsbudget, der udgør ca. en tredjedel af det amerikanske. Men forsvarsudgifterne vokser med tocifrede vækstrater og haler ind på Vesten.

Det er i hele dette perspektiv, at man skal se Trump-administrationens handelskrig mod Kina. Det handler ikke bare om et stort handelsunderskud. Det handler om at bremse Kinas rejse mod verdensdominans på mange områder.

Der er i USA, men også i Europa og Japan, en dyb skepsis ift. Kinas politiske system og statskontrollerede, statssubsidierede økonomiske struktur. Det er muligt, at toldmure og restriktioner på kinesiske investeringer i Vesten kan stikke en lille kvist i hjulet på kortere sigt. Men reelt set er der næppe noget, der kan standse Kinas fremmarch mod en reel status som ”Riget i Midten”.


Denne artikel har også været bragt som Morgenkommentar på JP Finans' hjemmeside.

 

Opdateret: 06.08.2018