Accept af cookies fra BankInvest.dk

BankInvest bruger cookies til at indsamle oplysninger om dit besøg på vores hjemmeside. Vi bruger alene oplysningerne til at afvikle driften af hjemmesiden og til at udarbejde statistik. Du kan altid slette cookies fra BankInvest.dk igen.
Læs mere om cookies på BankInvest.dk

Mens vi venter på ”Irma”: USA kommer sig hurtigt over ”Harvey”

08.09.2017

Verdenshistoriens dyreste orkan giver kun krusninger i det store regnskab.

harvey_billede

 

Orkanen "Harvey" bliver den dyreste nogen siden med en regning, som eksperter skønner til den seriøse side af 250 mia. dollar. Det svarer til rundt regnet halvdelen af det årlige BNP i millionbyen Houston, som blev hårdest ramt af orkanen.

Alligevel vil katastrofen kun give krusninger på den økonomiske overflade i verdens største økonomi, USAs, vurderer BankInvest chefstrateg Jakob Vejlø.

"Det er vilde beløb i en dansk sammenhæng, og bl.a. Credit Suisse har været ude og nedjustere det amerikanske vækstskøn for resten af året. Til gengæld har banken skruet lidt op for skønnet i 2018, og det flugter fint med det mønster, vi også så under den hidtil dyreste orkan, "Katarina", i 2005. For genopbygningsarbejdet skaber jo også en øget økonomisk aktivitet," siger Jakob Vejlø, der har studeret udviklingen efter Katarina.

Her viser tallene, at den amerikanske økonomi kom sig forholdsvis hurtigt, bl.a. afspejlet i beskætigelsen, som faldt lige efter orkanen, men tog revanche de efterfølgende måneder i takt med efterspørgslen på arbejdskraft til genopbygning. Samme billede med inflationen, hvor Katarina ommøblerede boreplatforme og raffinaderier i den Mexicanske Golf så effektivt, at energiprisen strøg i vejret og trak inflationen samme vej i nogle måneder.

"Derefter faldt priserne hurtigt igen, og mon ikke vi kan forvente samme billede med Harvey? Lige nu er prisen på benzin oppe med 15-20 procent, men det flader ud inden længe," forventer Jakob Vejlø.

For nogle sektorer er orkaner værre end for andre. S&P 500’s aktieindeks over forsikringsselskaber er styrtdykket siden Harvey rettede sigtekornet mod Texas. Næppe overraskende med udsigt til de enorme erstatningssummer, der skal udbetales i den kommende tid. Penge, der kommer andre brancher til gode. Fx bliver der ekstra travlt i bilindustrien oven på estimater om, at vandmasserne har ødelagt 500.000 (en halv million!) biler.

Mens disse linjer skrives, har orkanen ”Irma” sat kurs mod Florida som den hidtil kraftigste Atlanterhavsorkan. I horisonten lurer ”Jose”, som sikkert ikke vil stå tilbage for sin søster. Hvad sker der, hvis USA rammes af tre orkaner i Harvey-klassen inden for en måned?

"Det bliver interessant at følge de kommende dage. En enkelt monster-orkan betyder ikke det store i det samlede billede, men hvis de har tænkt sig at komme rullende hver 14. dag, bliver det lidt for spændende," siger Jakob Vejlø.

Harvey_graf

Af Kenneth Kragh Hansen

Point Communications

 

Opdateret: 08.09.2017