Accept af cookies fra BankInvest.dk

BankInvest bruger cookies til at indsamle oplysninger om dit besøg på vores hjemmeside. Vi bruger alene oplysningerne til at afvikle driften af hjemmesiden og til at udarbejde statistik. Du kan altid slette cookies fra BankInvest.dk igen.
Læs mere om cookies på BankInvest.dk

Vestas-aktionærernes irrationelle frygt for Trump

01.02.2017

Valget af Donald Trump sendte aktionærerne på flugt fra Vestas-aktien af frygt for vindmølle-industriens fremtidsudsigter i USA, som er Vestas' vigtigste marked. Men frygten er på mange måder irrationel.

Af Kenneth Kragh Hansen, Point Communications

Vestas havvindmøller

Valget af Donald Trump som ny præsident i USA udløste feststemning på de amerikanske aktiemarkeder, men ikke alle kridtede danseskoene. Valget gav bange anelser i vindmølleindustrien i USA, der er det danske vindmølle-ikon Vestas vigtigste marked. For Donald Trump deler åbenlyst ikke sin forgængers klima-dagsorden. Det har sendt Vestas-aktien ned med over 20 pct. på trods af, at 2016 på mange måder var et fantastisk godt år for Vestas. Reaktionen var måske forudsigelig - men er den også rationel?

Nej, mener BankInvests seniorporteføljeforvalter på danske aktier, Niels Andersen. For Vestas har måske aldrig stået stærkere i USA end nu, og i 2016 oplevede vindmølle-koncernen en massiv ordreindgang. Både i form af konkrete ordrer og i form af ordrer, som endnu ikke er placeret - men uden tvivl bliver det.

"Man skal for det første forstå, at Trump ikke kan afvikle det amerikanske vindstøtteprogram, fordi det allerede er under afvikling. Fra og med i år aftrappes støtten over fire år. Udfasningen førte til en kraftig projekthamstring i 2016, hvor vindkonsortier blot ved at igangsætte 5 pct. af projektet inden nytår kunne gøre krav på fuld projektstøtte efter 2016-satserne. Den typiske metode har været at købe vindmøllekomponenter eller igangsætte infrastrukturkonstruktionen. Heri ligger gemt et meget stort potentiale af mølleordrer, som endnu ikke er afgivet, men som sandsynligvis tvivl bliver det. Vestas kan formodentlig gange sin ordreindgang af møllekomponenter med en faktor 10, og kunder, som har kvalificeret sig til støtte via infrastrukturinvesteringer, har slet ikke lagt deres ordrer endnu".

Men hvad så med de kommende år. Hvad forhindrer Trump i at dekretere fuldt stop for støtteordninger her og nu?

"Det ville være dybt ulogisk. Betydelige vindmølleprojekter, som vil række over de kommende fire år, er allerede sat i gang, og ordrer og forudbetalinger er lagt. Desuden har vindmølleindustrien skabt i titusindvis af de amerikanske arbejdspladser, som Trump-administrationen værner om. Og da Vestas i dag producerer både vinger og tårne i USA, ligger de på den lune side af en eventuel ny toldmur", forklarer Niels Andersen.

Han ser gode muligheder for Vestas-aktien i 2017. Blandt andet fordi Vestas er stærkt kapitaliseret. Ca. 20 pct. af den aktuelle markedsværdi ligger som cash i selskabet.

"Penge på kistebunden giver handlefrihed, og kan også bruges på øget dividende eller tilbagekøbsprogrammer, som jo med det samme belønner aktionærerne, hvis man vælger den vej".

Niels Andersen
Niels Andersen, seniorporteføljeforvalter, BankInvest Danske Aktier

Så i virkeligheden skal vindmølleindustrien slet ikke være nervøs ved Trump?

"Vi må se, hvad der sker. Der er jo mange måder at favorisere en branche på. Hvis Trump-administrationen vælger at forkæle kul, gas og olie-sektoren, kan det jo rykke rundt på billedet. Men Trump virker ikke som typen, der er vild med offentlige tilskud. Desuden er vindkraft blevet mere og mere konkurrencedygtigt i forhold til andre energikilder. Især efter at branchen har skruet ned for kapløbet om hele tiden at udvikle nye, større og bedre mølleplatforme. Det kapløb betød tidligere, at man ikke for alvor har kunnet høste fordelene ved en længerevarende effektiv produktion, fordi man hele tiden skulle omstille til noget lidt nyere og lidt bedre. I dag er der fokus på at tage omkostninger ud og optimerer de eksisterende platforme."

 

Opdateret: 23.02.2017

Rekordår

Vestas havde et fremragende 2016 med flere opjusteringer i løbet af året. Frem mod 8. november, som var dagen for både Vestas' 3. kvartalsregnskab og det amerikanske præsidentvalg, så alt lyst ud.

Men i en cocktail af lidt lavere ordreindgang i 3. kvartal og valget af Trump sank Vestas-aktien til bunds. Og selv om Vestas – som ventet – kom stærkt tilbage i 4. kvartal og lukkede 2016 med en rekordtyk ordrebog, er mange investorerne indtil videre skeptiske.